НОВИНИ

Защо с ансамбъла няма резервна гимнастичка?

фиг съдии художествена гимнастика били заплашвани
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 26.10.2021
9593
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският ансамбъл по художествена гимнастика, който се оттегли от Световното първенство в Япония, няма резервна гимнастичка, която да замени контузената Лаура Траатс.

Старши треньорът Весела Димитрова залага на пет равностойни състезателки, а ако с тима пътува шеста, по регламент тя трябва задължително да влезе и да участва в едно от двете съчетания.

До този момент, с този състав, такава практика в отбора не е имало. Причината е, че на Игрите право на участие имаха само пет гимнастички, според изискванията на Международната федерация по гимнастика.

За България това бяха Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс. Резервата, която беше в Япония за Олимпийските игри, беше Камелия Стоилова.

Илиана Раева: Докторът е категоричен, че Лаура не трябва да играе

От родната федерация (БФХГ) по художествена гимнастика внесоха уточнение, че на Олимпийските игри имаше резерва, но това беше по изискване специално за този турнир, като тя можеше да влезе в състава преди старта на надпреварата.

Лаура Траатс получи лекарска забрана да участва на шампионата на планетата заради обостряне на контузия. Тя е получила много силна болка след втората тренировка вчера в Китакюшу, Япония, ден преди старта на надпреварата.

На Световното първенство участие ще вземат двете ни представителки в индивидуалното Боряна Калейн и Татяна Воложанина.

От БФХГ внесоха следното уточнение:

ОТГОВОР ОТНОСНО РЕЗЕРВИТЕ

Понеже сме буквално засипани с въпроси, а освен нас въпроси летят и към делегацията ни в Япония, където на всички е достатъчно тежко, трудно и тъжно, нека ви отговорим.

За да пътува резервата, тя трябва да играе ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в едното съчетание. На Олимпийските игри имаше изискване да участват САМО 5 гимнастички. Камелия пътуваше, както и Татяна, обаче те бяха с отбора ДО ВЛИЗАНЕТО В ОЛИМПИЙСКОТО СЕЛО. За да може ако нещо се случи с някоя от основните състезателки до влизането в селото, те да влязат. След влизане в Олимпийското село промени в състава не се допускаха.

До вчера Лаура не е имала проблем да играе. Нашият щаб никога не е мислел да извади една от олимпийските шампионки и да играе с резервна състезателка в едното съчетание, затова и няма резерва с тях.

За жалост в големия спорт има такива моменти. Случват се.

Не търсете проблеми там, където не са! Обичайте и подкрепяйте момичетата, нека изпратим към всички любовта и положителната си енергия и да стискаме палци Лаура бързо да се оправи, а Боряна и Танчето да играят без грешка.

Благодарим на всички за интереса и загрижеността Ви.

Нека оставим момичетата на спокойствие, заслужават го.

На всички им е много тежко! Утре сутринта Буба и Таня започват борбата, нека ги оставим да могат да се концентрират и да играят както са подготвени!

Шампионатът стартира утре, 27 октомври, с квалификациите на обръч и топка в индивидуалното. Наши представителки ще бъдат Боряна Калейн и Татяна Воложанина. Финалите в сряда са от 13.10 часа и ще се излъчват по БНТ 3.

Заради липсата на ансамбъл, тимът ни няма да участва в отборната надпревара в Япония.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температури до 15 градуса до края на деня
Температури до 15 градуса до края на деня
Вицепрезидентът на Виетнам на посещение у нас
Вицепрезидентът на Виетнам на посещение у нас