НОВИНИ

Засилва се натискът над Байдън заради неубедителното му представяне на дебата с Тръмп

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:36, 03.07.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Джо Байдън се оправда с умора за неувереното си представяне на дебата с опонента си Доналд Тръмп. Натискът над президента на САЩ се засилва - конгресмен от Демократическата партия официално призова Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом, а бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси постави въпроса за когнитивните способности на Байдън.

Джо Байдън призна, че не е било много умно от негова страна да пътува няколко пъти по света, преди да се изправи срещу Доналд Тръмп. Байдън обясни, че не е послушал съветниците си и почти е заспал по време на дебата миналата седмица. Той направи две отделни пътувания до Европа в рамките на две седмици миналия месец - до Франция и Италия. От Белия дом заявиха, че разбират опасенията на хората.

"Разбираме какво видяха всички, какво видяха американците. Разбираме, че беше лоша вечер. Но това не е необичайно за първи дебат", каза Карин Жан-Пиер, говорител на Белия дом.

В изявление до медиите конгресменът демократ от щата Тексас Лойд Доджет призова Байдън да се оттегли заради неубедителното си представяне в дебата срещу Тръмп в миналия четвъртък. Вицепрезидентът Камала Харис коментира изявлението:

"Джо Байдън е нашият кандидат. Вече бихме Тръмп веднъж и отново ще го победим. Горда съм да бъда в тандем с Джо Байдън", заяви Камала Харис, вицепрезидент на САЩ.

Снимки: БТА

Влиятелната бивша председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси постави въпроса за здравето на президента.

"Мисля, че е основателно човек да се запита дали става дума за обикновен епизод или за трайно състояние. Всъщност този въпрос стои и за двамата кандидати - трябва да се тества умственото и здравословното им състояние", категорична е Нанси Пелоси, конгресмен от Демократическата партия.

В отговор говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Байдън не се нуждае от тест за проверка на когнитивни способности.

"Президентът преминава през годишен медицински преглед и ние редовно публикуваме резултатите. Ще продължим да го правим", уточни Карин Жан-Пиер, говорител на Белия дом.

Междувременно съдебните проблеми за Доналд Тръмп получиха неочаквано развитие - съдия в Ню Йорк отложи за 18 септември произнасянето на присъдата по делото за пари срещу мълчание. То е за незаконното укриване на парични суми, изплатени на порноактриса, за да не разкрие тя интимни отношения с бившия президент на Съединените щати. Присъдата трябваше да бъде обявена дни преди началото на Републиканската национална конвенция в Милуоки на 15 юли, когато се очаква да бъде обявена номинацията на партията за президентските избори тази есен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посрещнаха грузинските футболисти като национални герои
Посрещнаха грузинските футболисти като национални герои
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 03.07.2024 г. (ВИДЕО)
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 03.07.2024 г. (ВИДЕО)