НОВИНИ

САЩ прекрати съдебното дело срещу експедицията до останките на "Титаник"

кораба Титаник
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:00, 04.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Правителството на САЩ официално прекрати съдебната си битка срещу предстоящата експедиция до останките на "Титаник", след като компанията, която държи правата за спасяване на отломките от кораба, ограничи плановете си.

В съдебни документи, внесени миналата седмица, Вашингтон отбелязва, че може отново да заведе иск срещу бъдещи експедиции, ако те нарушават федерални закони и споразумението с Великобритания за третиране на отломките като гробно място.

Съдебните спорове започнаха миналата година, след като компания "Ар Ем Ес Титаник Инк." обяви експедицията, планирана за средата на месец юли тази година. Базираната в щата Джорджия фирма първоначално предвиждаше да заснеме отвътре фюзелажа на кораба и да събере артефакти.

От компанията добавиха, че е възможно да приберат свободно стоящи предмети от кораба, включително и от залата, от която потъващият кораб е подавал сигнали за помощ.

През август миналата година правителството на САЩ заведе дело с аргумента, че влизането във вътрешността на потъналия кораб и всяко физическо действие, нарушаващо целостта на отломките, е регулирано от федерален закон от 2017 г. и от споразумение с Великобритания. И двата документа третират мястото на потъналия кораб като мемориал на над 1500 души, загинали, след като "Титаник" се блъска в айсберг и потъва през 1912 г. Сред аргументите на правителството са още възможно увреждане на артефакти, както и фактът, че все още е възможно човешки останки да лежат на дъното на Атлантическия океан.

През октомври миналата година от "Ар Ем Ес Титаник Инк." казаха, че значително са ограничили плановете си за експедицията. Това стана, след като директорът по подводни изследвания на компанията Пол-Анри Наржоле загина в имплозията на батискафа "Титан" край отломките от "Титаник" през юни миналата година.

"Титан" беше на компанията OceanGate, за която Наржоле работи като експерт. Предвидено беше той да е ръководител на експедицията на "Ар Ем Ес Титаник Инк." тази година. През февруари компанията декларира в съдебни документи, че ще изпрати подводен апарат без екипаж до мястото на потъване на "Титаник" и ще снима кораба само отвън.

"Компанията няма да влиза в контакт с отломките", заявиха от "Ар Ем Ес Титаник Инк." и добавиха, че няма да опитват да извадят на повърхността артефакти или да снимат във вътрешността на кораба.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байер Леверкузен започва защитата на титлата с гостуване в Мьонхенгладбах
Байер Леверкузен започва защитата на титлата с гостуване в Мьонхенгладбах
Гореща вълна обхвана Русия, в Москва беше счупен рекорд от 1917 г. (СНИМКИ)
Гореща вълна обхвана Русия, в Москва беше счупен рекорд от 1917 г. (СНИМКИ)