НОВИНИ

Година след потъването на "Титан" желанието за изследване на океанските дълбини все още е живо

година потъването титан желанието изследване океанските дълбини все живо
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:41, 18.06.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Смъртоносната имплозия на експериментален подводен апарат на път към дълбоководния гроб на "Титаник" през юни миналата година не е притъпила желанието за изследване на океана, въпреки несекващите въпроси за злополуката, предаде Асошиейтед прес.

На 18 юни се навършва една година, откакто батискафът "Титан" изчезна по пътя си към историческите останки в северната част на Атлантическия океан. След петдневно издирване, което привлече вниманието на целия свят, властите съобщиха, че подводният апарат е бил унищожен и всичките петима души на борда са загинали.

Трагедията породи опасения дали "Титан" не е бил обречен на гибел поради нетрадиционния си дизайн и отказа на създателя му да го подложи на независими проверки, които са стандартни в индустрията.

Бреговата охрана на САЩ бързо свика разследване на високо равнище, но официални лица казаха, че то отнема повече време от първоначално определения 12-месечен срок. Планираното публично изслушване за обсъждане на заключенията няма да се състои поне още два месеца.

Междувременно дълбоководните изследвания продължават. Базираната в Джорджия компания, която притежава правата за изваждане на предмети от "Титаник", планира да посети потъналия океански лайнер през юли с помощта на дистанционно управлявани плавателни средства.

Милиардер от Охайо, който се занимава с недвижими имоти, каза, че прави планове за пътуване до потъналия кораб с подводница за двама души през 2026 г.

Множество изследователи на океана изразиха увереността си пред Асошиейтед прес, че подводните проучвания могат да продължат безопасно в свят след случилото се с "Титан".

"Научната общност желаеше да се спусне в океана. Не съм забелязал промяна в желанието ѝ да навлезе в океана и да го изследва", каза Грег Стоун, ветеран в океанските изследвания и приятел на Стоктън Ръш, който управляваше "Титан" и загина при имплозията.

Компанията "Оушън Гейт", съоснована от Ръш, която притежаваше подводния апарат, преустанови дейността си в началото на юли. Неин говорител е отказал коментар.

Освен Ръш при имплозията загинаха двама членове на известно пакистанско семейство - Шахзада Дауд и 19-годишният му син Сюлеман Дауд, британският авантюрист Хеймиш Хардинг и френският експерт по "Титаник" Пол-Анри Наржоле.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Рюте е все по-близо до поста генерален секретар на НАТО
Марк Рюте е все по-близо до поста генерален секретар на НАТО
Враца ще има свой ЦЕРНН - Център за енергийно развитие и нови науки
Враца ще има свой ЦЕРНН - Център за енергийно развитие и нови науки