Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Жена с увреждания ще чака половин година за освидетелстване от ТЕЛК

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:50, 17.03.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Половин година за освидетелстване от ТЕЛК ще чака жена с увреждания от София. Тя е подала документи още миналия месец, но комисията, към която е разпределена, имала свободни дати чак през септември. От Регионалната картотека на медицинската експертиза в София твърдят, че от февруари заявленията за преосвидетелстване, са се увеличили значително заради новите правила за определяне на процента инвалидност.

Гинка Златинова е с диабет и множество придружаващи заболявания. През януари е била на общ и очен ТЕЛК. От февруари процентът инвалидност се изчислява по нова формула. В нея тежест имат и придружаващите заболявания. Затова в средата на миналия месец жената подала заявление за ново освидетелстване.

"И ето писмото ми дават - ТЕЛК за септември месец. Това са още 6 месеца трябва да чакам", разказва Гинка.

Тя се надява, че по новата формула ще има по-голям процент инвалидност, за да получава по-висока пенсия и месечна финансова подкрепа.

"390 сега добре, че увеличиха пенсиите и синът ми ми помага. Най-вече от лекарства се лишавам. Не мога всичките да ги купувам", каза жената.

От състава на ТЕЛК, който ще освидетелства жената, казаха, че имат много заявления. Затова и други хора с увреждания ще чакат решение след повече от определените от здравното министерство три месеца.

"В момента системата не работи добре. Признавам го! Имаме натрупвания на много ТЕЛК решения. Затова имаме този дълъг срок", заяви д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

В София от началото на февруари до момента са подадени над 4200 заявления за ТЕЛК. В града има общо 13 комисии, 2 от тях са ведомствени към МВР болница и ВМА.

"Откакто се промени методиката за определяне на процента, оттам се появиха много и за преосвидетелстване. Натоварени са много и експертните комисии. Драстично се увеличиха случаите. Няма и много желаещи колеги да работят ТЕЛК", обясни д-р Мария Чорбева, директор "Медицински дейности" в СРЗИ.

Здравният министър заяви, че след като освидетелстването от ТЕЛК стане изцяло електронно, решенията ще се издават за максимум 10 дни.

"Ще дадем възможността на почти всички специалисти, които имат съответната специалност да могат да освидетелстват. Не само тези, които са избрани в ТЕЛК комисиите", каза Меджидиев.

Системата за електронен ТЕЛК ще е готова през месец май, посочи още министърът. Дали реално ще заработи от тогава обаче не е ясно. Необходими са промени в нормативната уредба. Такива обаче все още не са предложени официално.

Репортери: Альоша Шаламанов, Надежда Карапанчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО приветства решението на Анкара да продължи процеса за присъединяването на Финландия към пакта
НАТО приветства решението на Анкара да продължи процеса за присъединяването на Финландия към пакта
Реакции след посегателството над българския културен център в Скопие (ОБЗОР)
Реакции след посегателството над българския културен център в Скопие (ОБЗОР)