НОВИНИ

Реакции след посегателството над българския културен център в Скопие (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
20:20, 17.03.2023
Чете се за: 06:00 мин.
По света
Слушай новината

България ще уведоми европейските си партньори за действията на властите в Република Северна Македония около посегателството над българския културно-информационен център и забраната на имената на клубовете "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид. Това стана ясно от думите на вицепрезидента Илияна Йотова. В Скопие, където се състоя първият Съвет за стабилизиране и асоцииране ЕС - РСМ, върховният представител на Съюза Жозеп Борел напомни, че Северна Македония трябва да впише българите в Конституцията си по пътя към евроинтеграцията.

Няма нито един знак, че правителството в Република Северна Македония иска да спре "невъобразимия" език на омразата към всичко българско, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Приемането на "френското предложение" от страна на РСМ беше последната позитивна стъпка в процеса на присъединяване, на преговори на Северна Македония към ЕС. Оттам нататък всички действия за мен са връщане назад. Историческата комисия, съвместната, не работи. Нито има промяна в учебниците, за която българската страна настояваше, нито за останалите претенции на България, които са написани черно на бяло и в съвместния Протокол", заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

Йотова не вижда никакъв сигнал, че скоро българите ще бъдат записани в Конституцията на югозападната ни съседка.

България ще реагира след посегателството срещу центъра в Скопие и казуса с клубовете в Битоля и Охрид

"Нещо повече - имам усещането, че се прави целенасочена кампания, за да се предотврати записването на нашата общност в основния закон на Северна Македония, което е изрично записано условие, за да може да се състои първата междуправителствена конференция и да започнат същинските преговори", заяви още Илияна Йотова.

Атмосферата на безнаказаност, която цари в Република Северна Македония по отношение на престъпленията срещу българи и български институции, стимулира нови посегателства, коментира служебният външен министър.

"Това е нарастваща, това е ескалираща тенденция на проблеми, на атаки срещу български институции вече. Задминаха се вече ситуациите, при които бяха атакувани български клубове, български организации там, а пък сега вече и българската държава става обект от вчера на подобни атаки", заяви Николай Милков, служебен министър на външните работи.

Забраната българските частни клубове в Охрид и Битоля да носят имената "Цар Борис Трети" и "Иван Михайлов" властите у нас определиха като тенденциозна.

Прокуратурата в РСМ за посегателството срещу българския център: Към момента всичко сочи, че става въпрос за кражба

От Външно напомниха, че забранената в Северна Македония българска организация "Радко", което е псевдоним на Иван Михайлов, е осъдила Северна Македония в Европейския съд за правата на човека. Съдът е приел, че "името на сдружение не може да бъде приемано само по себе си като риск и заплаха за обществения ред". Йотова заяви, че България ще уведоми европейските ни партньори за случващото се с нашите клубове.

В Скопие върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел не коментира казуса, но заяви, че РСМ трябва да впише българите в Конституцията си. Северна Македония пое този ангажимент с двустранния протокол с България, подписан през юли миналата година. Това е условие, за да започне страната същинските преговори с ЕС.

"Северна Македония пое ангажимент, че ще промени Конституцията си, в която да включи гражданите, живеещи в границите на страната и са част от други националности като българите. Така вие няма да застрашите своята идентичност, тя ще бъде напълно запазена по пътя към ЕС. Пътят към ЕС продължава през изпълнение на ангажиментите, които Северна Македония вече пое", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност и отбрана.

Борел: РСМ пое ангажимент да включи в Конституцията си граждани от други националности като българите

"Ова е процес за целата държава. Обвръзка на сите политички партии и на сите пратеници во Собранието е да се носат одлуки со кои што се обезебедува стратешка цел на държавата, а то е членство во ЕУ", заяви Димитър Ковачевски, министър-председател на Република Северна Македония.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи заяви, че Северна Македония трябва да ускори, а да не забавя реформите към ЕС, а премиерът Димитър Ковачевски - че събирането на мнозинство от две-трети в Събранието за промяна в основния закон трябва да е приоритет на целия политически елит на страната.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена с увреждания ще чака половин година за освидетелстване от ТЕЛК
Жена с увреждания ще чака половин година за освидетелстване от ТЕЛК
Локо Пловдив призова феновете си за подкрепа на последната тренировка преди дербито с Ботев
Локо Пловдив призова феновете си за подкрепа на последната тренировка преди дербито с Ботев