НОВИНИ

Журналисти от АЕЖ обсъдиха отразяването на войната на конференция в София

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
23:11, 10.11.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Новите фронтове във войната" бе мотото на международна конференция в София, организирана от Асоциацията на европейските журналисти.

Водещи репортери от цял свят споделиха своя професионален опит при отразяването на конфликта и разказаха как той засяга журналистиката в Украйна, Русия и света.

Участниците дискутираха каква е ролята на репортерите, които предават от сърцето на войната, как я отразяват западните медии, какви са предизвикателствата пред журналистите на свободна практика и военните кореспонденти, как редакциите проверяват информацията и се справят с теориите на конспирацията, как дезинформацията на тема "война" влияе на общественото мнение.

"В условията на война един от основните проблеми за медиите в Украйна е и финансов. В същото време след началото на войната стана ясно, че в страната липсват достатъчно журналисти, които да са обучени и тренирани да работят в условията на военни действия. Затова и според мен подобно обучение е изключително необходимо в момента, както и съвместни проекти с международни медии - особено що се отнася за нуждата от бърза и достоверна информация", каза Оля Липинска - украински журналист и проектен ръководител в медийна организация.

Пред БНТ Андрей Захаров от руската секция на Би Би Си сподели и своя личен опит като руски журналист - за това как военните действия засягат независимите медии в Русия. Каза, че основната мисия на него и другите му колеги сега е да работят за тези, които не вярват на руската пропаганда.

"Приемаме рискове, защото дори и да си извън държавата, поемаш рискове. Веднъж напишеш ли или кажеш ли "война", вече има дело срещу теб и доста журналисти вече ги търсят. Така че нашата мисия сега е да работим за тези, които са скептични към пропагандата на Кремъл. Ако някой човек се замисли, че вече не вярва, той ще се обърне именно към нас. И това е важно, защото някои хора мислят, че ако има доста антипутиновска пропаганда и независими медии, повече хора ще спрат да вярват на Кремъл и на държавната телевизия. Това обаче не е така, защото хората вярват в пропагандата не само защото нямат други източници, а защото те искат да вярват, защото имат други причини. Така че нашата мисия е да работим все едно сме в Русия", коментира Захаров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите "Мениджър на годината"
Връчиха наградите "Мениджър на годината"
Лацио е втори в Серия А, Антов не игра при загубата на Монца
Лацио е втори в Серия А, Антов не игра при загубата на Монца