НОВИНИ

Златният ансамбъл потегли към своето последно приключение

ансамбъл ансамбълът
bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 22.10.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският ансамбъл по художествена гимнастика замина за своето последно приключение. Златните момичета ще участват на Световното първенство в Китакюшу, Япония.

За Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс това ще бъде краят на дългата и много успешна състезателна кариера, чийто връх вече е постигнат. Гимнастичките на треньора Весела Димитрова спечелиха олимпийското злато – мечта, която сбъднаха в Токио.

Надпреварата ще можете да гледате в ефира на БНТ от 27 до 31 октомври.

Мадлен Радуканова игра с тежка контузия по време на Олимпийските Игри в Токио. Националната състезателка вече е възстановена и готова за последното състезание в кариерата си.

„Вече съм много добре, нямам болки и съм готова за Световното първенство“, сподели за БНТ момичето, което успя да преодолее нечовешките болки в името на голямата олимпийска мечта.

Ансамбълът на България заминава със смесени чувства за Япония

Останалите състезателки от ансамбъла не скриха, че амбициите са за абсолютна световна титла, каквато те нямат до този момент.

„Искаме да изиграем съчетанията си по най-добрия начин. И вярваме, и сме убедени, че това, което трябва, ще дойде и ще се случи“, каза Стефани Кирякова за БНТ.

Старши треньорът Весела Димитрова и нейната помощничка Михаела Маевска са доработили още двете съчетания на ансамбъла. Екипът е усложнил максимално композициите, с които ще атакуват отново златните отличия.

„Това ни е последно състезание, надяваме се да му се насладим като за последно“, допълни Симона Дянкова.

Сестрите Аверини заминават за Световното с нов треньор

Лаура Таатс също сподели своите очаквания за финала в кариерата и на петте Златни момичета.

„Мисля, че след успеха на Олимпиадата, искаме просто да се покажем в най-добрата си светлина и да го изживеем“, добави Лаура Таатс.

Освен ансамбъла на България на шампионата на планетата ще бъдем представени от Боряна Калейн и Татяна Воложанина в индивидуалната надпревара.

Като основен конкурент на двете сестри Дина и Арина Аверини за златото в Япония олимпийската шампионка Евгения Канаева посочи българската националка Боряна Калейн.

Евгения Канаева похвали Боряна Калейн

Като треньори с момичетата отпътуваха Весела Димитрова, Михаела Маевска, личният треньор на Боряна Калейн - Марияна Памукова, личният треньор на Таня Воложанина - Силвия Стойнева. Съдии за България ще бъдат Филипа Филипова и Даниела Велчева, а с момичетата замина и генералният секретар на федерацията Росина Атанасова.

Вицепрезидентът на централата Невяна Владинова, която е номинирана за кандидат за член на комисията на спортистите към Международната федерация по гимнастика, също потегли към Япония. Гласуването по нейната кандидатура ще се проведе точно на шампионата на планетата, като право на глас имат всички държави, участващи на Световното първенство. Гласуват само гимнастички, като всяка държава има право на един глас. В делегацията е и официалният фотограф на федерацията Анна Недкова.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-чувствително захлаждане и превалявания утре
По-чувствително захлаждане и превалявания утре
Втори тур на президентските избори ще е най-голямото предизвикателство пред вота в чужбина
Втори тур на президентските избори ще е най-голямото предизвикателство пред вота в чужбина