НОВИНИ

Къде в страната вече предлагат безплатни антигенни тестове?

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 22.10.2021
23717
Чете се за: 03:52 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

До края на седмицата Министерството на здравеопазването ще предостави 600 000 антигенни теста на регионалните здравни инспекции в страната. От тях може да се възползва всеки, който иска да се изследва за ковид. Трябва обаче да плати такса за извършената манипулация. А на фона на многото желаещи да изтеглят ковид сертификата си, Електронната здравна система днес отново се срина.

По данни на "Информационно обслужване" до 18.00 ч. днес са изтеглени над 56 000 сертификата. От 12.00 ч. на обяд обаче системата се срина и това доведе до още по-големи опашки пред ваксинационните пунктове. На някои хора се наложи да чакат с часове. Пред Нова телевизия здравният министър Стойчо Кацаров каза, че това е мощна хакерска атака, но от "Информационно обслужване" са категорични, че няма опасност от изтичане на лични данни от системата.

Освен ваксинация, възможност за получаване на ковид сертификат е и антигенен тест. До края на седмицата Министерството на здравеопазването ще предостави 600 000 антигенни теста на регионалните здравни инспекции в страната. За тях ще трябва обаче да се плати такса за самата манипулация.

Регионалната здравна инспекция в Русе е раздала 10 000 безплатни антигенни теста на 4 болници в Русенска област, на две от частните лаборатории и двете ДКЦ-та. Целта е хората да бъдат улеснени, защото с изискването за зеления сертификат все повече хора проявяват интерес към този бърз начин на изследване за COVID-19. В болниците и преди са получавали безплатни тестове, но те са били използвани за диагностициране при прием на спешни пациенти.

В една от частните лаборатории в Русе още до обяд 50 души си бяха направили безплатни антигенни тестове.

"Имаме много хора, които питат за безплатните антигенни тестове. Вчера ги раздадоха от РЗИ и днес вече са факт в нашите филиали", каза управителят на лаборатория д-р Розина Мирчева.

В Пловдив са раздадени 4300 теста на 14 лаборатории. А в Бургас броят им е ограничен. Затова са предназначени за служителите или посетителите на търговски обекти. Лабораториите в Сливен, Ямбол и Благоевград обаче все още не разполагат с безплатните антигенни тестове, които осигурява държавата.

"За момента не сме получили безплатните антигенни тестове, имаме много запитвания", каза микробиологът д-р Десислава Йолчева.

БНТ: Казахте, че не само тук, но и ваши колеги от София още ги нямат?

"Да, с колеги, с които контактуваме, казват, че и те също не са получили антигенните тестове безплатните, за които се говори", допълни микробиологът.

Тестовете в Благоевград трябва да бъдат получени най-късно в понеделник. И тук манипулацията ще струва на гражданите 10 лева. Бързите тестове, с които лабораториите сами са си купили, се заплащат по около 30 лева.

Безплатните антигенни тестове са платени от бюджета на здравното министерство. Още 1,6 млн. ще бъдат осигурени по линия на Европейската комисия.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Екип на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Диана Ковачева подкрепи родителите срещу онлайн обучението
Омбудсманът Диана Ковачева подкрепи родителите срещу онлайн обучението
Верижна катастрофа между 4 коли в Пловдив
Верижна катастрофа между 4 коли в Пловдив