НОВИНИ

Отново опашки от неваксинирани медици за тестове преди работа (Обзор)

Стела Илиева
от Стела Илиева
18:56, 22.10.2021 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
Още
Слушай новината

Рязък скок на ваксинацията срещу COVID-19 в страната. През вчерашния ден са направени над 28 000 имунизации. И тази сутрин опашки се извиха пред много от болниците в страната. Не от желаещи да се ваксинират обаче, а от медицински специалисти, които трябва да се тестват за коронавирус, за да могат да влязат на работа. Това доведе до проблеми на места, където нощните смени поеха работата на колегите си, докато минат антигенни тестове.

Много от лекарите и сестрите, които вече са преболедували ковид, са доказали инфекцията с антигенен тест, а той ще влезе в системата за получаване на зелен сертификат от следващата седмица. И за да отидат на работа и днес трябваше да се тестват, което доведе до опашки и напрежение. Основният въпрос който повдигна шефът на ковид отделението в "Пирогов" беше: защо не се признава естественият имунитет след преболедуване.

В Пловдив получаването на зелен сертификат за медицинските служители след бърз тест днес беше значително по–бързо. Голяма част от неваксинираните са минали вчера антигенни тестове, а те важат 48 часа.

Още в 6 и половина сутринта пред "Пирогов" се изви опашка от медици и други служители на болницата, които чакаха за бързи антигенни тестове.

Заради тестовете някои от медиците в "Пирогов" закъсняха за работа. Втори ден нощната смяна се наложи да продължи дежурството си, обясни шефът на ковид отделението.

"Нощна смяна е един лекар, една сестра, един санитар. Поради липса на хора. Вчера сутринта едва 3 сертификата сме получили за хората, които минаха тук, помните каква беше опашката. От нея 25 човека са от моя екип", допълни доц. Петър Атанасов.

Според доц.Атанасов отделението работи на автопилот и трябва да се търси друго решение. По думите му повечето хора от екипа му са преболедували и имат траен имунитет, подобно на повечето пациенти с ковид, които са лекувани тук.

"Над 3000 човека съм проследил от тези, които аз съм лекувал, като казвам аз, разбирайте моя екип. Нито един от тях не е повторен", каза той.

Шефът на ковид отделението в "Пирогов": Идеолозите на тази заповед да заповядат да лекуват

В болниците в Пловдив около 50 на сто от медицинския персонал вече е ваксиниран. Опашки от чакащи да се тестват, за да влязат на работните си места, днес нямаше.

"Сутрешните часове са по-натоварени от другите, но когато ги разделим в отделни дни, тъй като хората дават смени и не всеки е на работа всеки ден, работата се разрежда, както виждате в момента няма опашки. Направихме за тях безплатни тестове бързи, но това не бива да ги успокоява. Все пак в тяхна защита е да имат ваксина", заяви управителят на МБАЛ "Свети Мина" проф. Петър Петров.

Много от служителите в болниците обаче не смятат да се ваксинират.

"Не съм ваксиниран и не желая да се ваксинирам по принцип", каза Димитър Йорданов, който работи в болницата.

От болниците в Пловдив правят всичко възможно тестовете за персонала да останат безплатни.

"И се надявам да устискаме финансово, ако не са ваксинират нашите служители. На този натиск да им осигуряваме безплатни тестове", коментира управителят на МБАЛ "Свети Мина".

Ще има ли недостиг на лекари, защото нямат зелен сертификат?

"Тестовете са безплатни поне засега, надявам се по-голяма част от персонала да се ваксинира и да приключим с този проблем. Около 50 процента са ваксинирани, по-голяма част от неваксинираните са преболедували и оттам идва забавянето във ваксинацията", обясни управителят на МБАЛ "Свети Панталеймон" проф. Константин Сапунджиев.

Във Варна работещите в АГ-болницата ползват услугите на лицензираните лаборатории в града, като заплащат такса само за вземането на пробата. А в трите най-големи здравни заведения тестването е на място в отделения, за да няма опашки и закъснения.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

По темата работиха: Стела Илиева и Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Царско село взе столичното дерби с Локомотив София
Царско село взе столичното дерби с Локомотив София
Ресторантьори в Ямбол излязоха на протест срещу зелените сертификати
Ресторантьори в Ямбол излязоха на протест срещу зелените сертификати