НОВИНИ

Установени са злоупотреби за милиони в градския транспорт в Пловдив и Асеновград

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 22.10.2021
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Двама управители на транспортни фирми и четирима служители от общинските администрации на Пловдив и Асеновград са обвинени в измами с документи за милиони левове. Икономическа полиция и ДАНС в града са работили по разкриване на схемата повече от година.

Заради случая беше свикана извънредна среща при кмета на Пловдив Здравко Димитров, тъй като според превозвачите има реална опасност градският транспорт да спре. След нея стана ясно, че договорите с транспортните фирми засега няма да бъдат прекратявани.

Преди срещата единият от превозвачите Веселин Дошков, който е обвинен от прокуратурата, че е получил неправомерно 21 милиона лева субсидия, каза че събраните доказателства според него няма да издържат в съда. Той категорично отхвърли обвинението, че е мамил в документацията и че е надписвал повече разходи за нереален пробег и амортизация.

От транспортните фирми се опасяват, че от утре над 50 процента от линиите в Пловдив може да останат без обслужване. Поискаха от кмета конкретна дата, след която да започне да им се плаща на километър пробег и най-сетне да заработи електронното таксуване в автобусите.

"Икономическа полиция" в Пловдив събира доказателства повече от година. От тях става ясно, че от 2016 до 2021 г. на две от транспортните фирми са били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет срещу счетоводни документи за раздути разходи. Веднъж внесени в общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" в Пловдив, те били подписвани от счетоводителката, без да се упражни нужният контрол.

"Тези пари са получавани от превозвачите въз основа на представени от тях документи, които са удостоверявали че работят на загуба, тоест, имали спад на пътникопотока и на продажбата на билети", каза окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.

Във вчерашния ден след съгласуване разследващите полицаи са повдигнали обвинение на 6 лица, допълни Славчо Алексиев от "Икономическа полиция"- Пловдив.

Според прокуратурата фирмите отчитали и по-дълъг от направения реален пробег на автобусите. Така, в крайна сметка, завишените разходи впоследствие са покривани с пари от общинския бюджет под формата на допълнително субсидиране. Единият от собствениците с повдигнати обвинения Веселин Дошков управлява 8 от автобусните линии.

Според колеги на обвинените превозвачи, ако сметките на техните фирми бъдат запорирани, те няма да имат оборотни пари, за да работят. Така над 50 процента от линиите в градския транспорт ще останат блокирани.

"Колегите изпълняват около 120 разписания, значи няма как да стане градският транспорт да бъде нормален и да върви", заяви превозвачът Петко Ангелов.

Шестимата, на които са повдигнати обвинения в документни измами, имат определена парична гаранция. Според прокуратурата, по подобна схема е ощетена и община Асеновград.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторантьори в Ямбол излязоха на протест срещу зелените сертификати
Ресторантьори в Ямбол излязоха на протест срещу зелените сертификати
Отношенията София - Скопие: Няма напредък, а връщане към стари позиции
Отношенията София - Скопие: Няма напредък, а връщане към стари позиции