НОВИНИ

Отношенията София - Скопие: Няма напредък, а връщане към стари позиции

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:33, 22.10.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Пробив и отново блокаж са белязали и 15-ото заседание на Съвместната комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония. Страната ни е предложила формулировки, които дават възможност за постигане на съгласие, но историците от Скопие отново са втвърдили позицията си.

За съжаление, както и проф. Ангел Димитров отбеляза, дори след 15-ото заседание не може да се каже, че има напредък, напротив, точно обратното - има връщане към стари закостенели позиции от страна на представителите на Република Северна Македония.

"Ние разбираме сложното положение, в което се намират, направихме някои, няма да ги нарека отстъпки, няма да говоря за някакво прекомерно съобразяване с обстоятелствата, но направихме така във формулировките на проблемите, че да бъде възможно постигането на съгласие. Вчера следобеда, малко преди края на работния ден се промени нещо. Нашите колеги просто не могат да допуснат мисълта за обща история, за това, което е заложена в Договора за приятелство и добросъседство", коментира проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на Съвместната експертна комисия с Република Северна Македония.

Представителите на Република Северна Македония са отказали дори да се разговаря за съвместно честване на братя Миладинови. Според проф. Димитров всичко това се дължи на политическо влияние върху историците, които преговарят от страна на Скопие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установени са злоупотреби за милиони в градския транспорт в Пловдив и Асеновград
Установени са злоупотреби за милиони в градския транспорт в Пловдив и Асеновград
Започна разтоварването на кораба "Вера Су"
Започна разтоварването на кораба "Вера Су"