НОВИНИ

Втори тур на президентските избори ще е най-голямото предизвикателство пред вота в чужбина

bnt avatar logo
от БНТ
21:10, 22.10.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Политика
Слушай новината

Най-големият проблем за изборите в чужбина ще е организацията на евентуален втори тур за президентския вот. Това заявиха от Министерството на външните работи. Причината е изключително краткия срок, в който да изпратят бюлетините и машините за гласуване. Ако се повторят неуредиците от изборите през април и юли, може да няма желаещи от общностите ни зад граница да попълнят секционните комисии, обясниха още от МВнР.

Ако до 16 ноември сутринта в 10.00 ч. МВнР не получи бюлетини и машини за евентуален втори тур на президентските избори, то не може да гарантира, че ще достави навреме всички изборни книжа, предупредиха оттам.

"Ние ще трябва за много кратък период от време да изпратим отново до същите секции бюлетини и това, което още повече ни притеснява е, че ЦИК обмисля варианта вместо да бъде сложен нов софтуер в машините, които вече ще сме изпратили, да изпратим нови машини оттук, с което ще ни натовари нас", заяви Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР.

Причината е, че прогнозният брой секции за вота две в едно през ноември са 760 - доста повече от обикновено. Епидемичната обстановка и наложената карантина в някои части на света също ще затрудни изпращането на машините и бюлетините.

"Около 1,3 млн. бюлетини и изборни книжа за първи тур, за втори тур ние ще трябва да разпределим и изпратим около 700 000 изборни книжа и материали. Така че ще имаме буквално 24 до 48 часа на разположение, за нас това е огромно предизвикателство", обясни Калин Анастасов, зам.-председател на Работна група "Избори", МВнР.

От 760-те секции зад граница към момента в 200 ще се гласува с машина. Прогнозно ще трябват 360 машини. Най-голям брой секции се очакват в Европа - 445 в 22 държави. Във Великобритания и Турция - най-много, 130 - 140 и 115 - 120 съответно.

Александър Марков - Външно министерство ще разчита на 2800 души от българските задгранични общности, за да попълнят и секционните избирателни комисии. Но доброволците ни все още не срещат решение на редица поставени проблеми. В правомощията на ЦИК, а не на Външно, е да улесни работата на доброволците, обясниха от МВнР.

"Лично нашият страх е, че ако се повторят ситуациите от последните два избора, ние може да се събудим със ситуация, в която да нямаме членове на СИК за втори тур, защото може да откажат хората", каза заместник-председателят на Работна група "Избори", МВнР.

До момента подадените заявления за гласуване са 56 000, като прогнозите на Външно са в изборния ден да бъдат дописвани в списъците около 130 000 души, което ще забави процеса. Затова оттам са предложили две облекчения.

"В списъците да не се вписва адресът, защото той е в декларацията, която те подават по време на изборите, а вписването на един адрес отнема най-много време при попълването на списъците", допълни Анастасов.

Номерът върху протоколите да е на две места, тъй като 30% от върнатите в нощта на изборите от ЦИК протоколи са заради неразчитане именно на този номер в долния край на документа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златният ансамбъл потегли към своето последно приключение
Златният ансамбъл потегли към своето последно приключение
Посланията на партиите в "Гласовете на България" (22.10.2021)
Посланията на партиите в "Гласовете на България" (22.10.2021)