НОВИНИ

Цветан Цветанов: Трета поредна победа в три национални избора е един добър показател за добре свършена работа

В студиото на "Панорама" Цветан Цветанов, председател на партия ГЕРБ, обясни, че Бойко Борисов няма да участва в тези избори като участник в листа или мажоритарен кандидат тъй като е поел ангажимент към София и нейните жители. Освен това партията се стреми към премиерския пост в негово лице. Борисов ще се включи активно в предизборната кампания след като се възстанови от операцията, обясни Цветанов.

цветан цветанов трета поредна победа три национални избора един добър показател добре свършена работа
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
23:49, 12.06.2009
Чете се за: 08:16 мин.
У нас

В студиото на "Панорама" Цветан Цветанов, председател на партия ГЕРБ, обясни, че Бойко Борисов няма да участва в тези избори като участник в листа или мажоритарен кандидат тъй като е поел ангажимент към София и нейните жители. Освен това партията се стреми към премиерския пост в негово лице. Борисов ще се включи активно в предизборната кампания след като се възстанови от операцията, обясни Цветанов.

Той разкритикува настоящото управление, че е приело промените в изборното законодателство в последния възможен момент и се ангажира с обещанието, че следващото правителство, в което ГЕРБ ще участва, ще приеме изборните закони в рамките на първите 6 месеца от управлението си.

В отговор на въпроса защо партията залага на неизвестни имена, Цветанов каза "искаме да изпълним ангажимента си, при учредяването на политическа партия ГЕРБ, декември 2006 година, а желанието на хората и заряда и препълнените зали и площади, които сме присъствали - всички казват, че крайно време е да се направи една реална политическа реформа."

Следва пълен текст на разговора:

Водещ Бойко Василев: Цветан Цветанов, председател на ГЕРБ. Още веднъж добър вечер.

Цветан Цветанов: Добър вечер.

Водещ: Срещу Станишев и срещу Костов излизате. Нависоко се целите, г-н Цветанов.

Цв. Цветанов: Няма нещо, което да ни притеснява във връзка с предстоящите парламентарни избори за 41-во Народно събрание и естествено, че когато председателят на партията не излезе срещу основните си опоненти, знаете, че г-н Борисов няма да може да участва в тези избори, поради това, че той е поел ангажимент към софиянци, а ние се стремим за неговия премиерски пост, след като бъде избран за такъв от групата, която ще бъде с мандат.

Водещ: А няма да може или не иска?

Цв. Цветанов: Просто има поет ангажимент към софиянци и аз съм убеден, че това се възприема много положително от столичани, но в същото време той ще направи всичко възможно да се включи активно във втората половина, след като се възстанови от операцията, която претърпя вчера, активно в изборната кампания, за да може да бъде допълнителният мотор за добрия финал на кампанията.

Водещ: Добре, ако той стане премиер, както казвате, няма, нали ще изневери тогава на софиянци или?

Цв. Цветанов: Тогава вече софиянци ще знаят, че има премиер, има правителство, което все пак има положително отношение към столицата си, а не това, което наблюдаваме последните 2-3 месеца, тенденциозно промяна на законодателството само и единствено за да се търси провокацията, да се търси изземване функциите на местната власт, да се централизира в изпълнителната власт, което е недопустимо. И тук мога само да вмъкна като допълнение това, което каза г-н Пирински за ефективността на българския парламент, и това, което вие дадохте като цифра от 718 законопроекта, които са приети в българския парламент. Аз не мога да приема за нормално, че парламентът трябва да очертава и да оценява работата си на количеството приети закони. Защото 718 закона и 6 кодекса това означава, че в 2 дни през този мандат от 4 години, на 2 дни е приеман по един законопроект, което според мен е недопустимо.

Водещ: Все пак трябва да кажем, че това число го казах аз, а не той.

Цв. Цветанов: Но... да, това, което имах предвид, е, че в последните 2 месеца, когато вие попитахте г-н Пирински дали парламентът и парламентарното мнозинство не работи в ущърб на опозицията и в интерес на управляващите, абсолютно е вярно, защото изборното законодателство беше прието точно под тази диктовка и това, което беше в последната сесия на парламента, да бъде приет законът за боклука за София, което е недопустимо и естествено, че от Брюксел имаше сериозна санкция в тази посока, което правителството просто оттегли тези си намерения.

Водещ: Ще ви видим и вас в парламента, г-н Цветанов. Между другото е интересно да обещаете кога ще се приемат изборните закони, когато влезете в парламента и...

Цв. Цветанов: Това, което сме заявили, и това, което сме казали, е, че ще бъде в началото на мандата, в рамките на първите 6 месеца на следващия парламент.

Водещ: Да, де, ама като ви затисни кризата, после пак ще си говорим. Тия неща остават записани тук, нали знаете?

Цв. Цветанов: Ние имаме готовност и имахме предложения, които изцяло даваха много по-добра основа, много по-добро изборно законодателство, което не беше необходимо да бъде променяно кардинално в дванайсет без пет.

Водещ: Кажете... аз да се върна листите. Виждам, че вие сте най-често срещаното име в листите на ГЕРБ или бъркам, два пъти пропорционален и един път мажоритарен?

Цв. Цветанов: Възползвал съм се от правната възможност и от желанието на структурите в страната.

Водещ: Между София и Варна и по средата Велико Търново тичането ще бъде огромно. Аз не знам...

Цв. Цветанов: Това не е новост за мен, защото през последните години съм минал абсолютно всички общини, някои по два пъти, а пък в последните 21 дни по време на кампанията само 2 дни съм бил в София.

Водещ: Г-н Цветанов, защо обаче залагате на неизвестни имена? Защо имената, ако се абстрахираме от няколко, които вече обществеността познава... просто да не би да сте заложници на местните си структури по този начин?

Цв. Цветанов: Не, просто искаме да изпълним ангажимента си при учредяването на Политическа партия ГЕРБ декември 2006 г. А желанието на хората и заряда, и препълнените зали и площади, на които присъствали... всички казват, че крайно време е да се направи една реална политическа реформа. Аз не бих се съгласил с вас, че само тези, които са били в парламента или в изпълнителната власт през последните 18 години, са най-стойностните и най-качествените хора в страната.

Водещ: Не съм го казал, не съм го казал, но нямате време да си популяризирате лицата. Имате три седмици дотогава.

Цв. Цветанов: Аз смятам, че представителите на Политическа партия ГЕРБ са работили в последните 3 години от учредяването на структурите на политическа партия ГЕРБ. Това са хората, които вече са направили необходимото, за да бъдат разпознаваеми на местно ниво. Това, че в национален аспект, да, действително не са разпознаваеми, не са популярни, но това са хората, които за тези 2 години и половина - 3, са поддържали постоянната връзка с всички структури, с всички симпатизанти, нови членове на партията, които са идвали, и аз съм убеден, че с образованието си, с уважението си, което имат в обществото в местата, където живеят, смятам, че това е един добър избор, който сме направили като стратегия и като политика.

Водещ: Какво показаха европейските избори за ГЕРБ? Кое ви е в повече, амбициите или възможностите? Май амбициите.

Цв. Цветанов: Аз смятам, че трета поредна победа в три национални избора е един добър показател и един добър атестат за добре свършена работа.

Водещ: Но по-малка, отколкото вие искахте и очаквахте. Вие казвате, че...

Цв. Цветанов: Аз само мога да кажа, че имаме една тенденция на устойчиво увеличаване подкрепата за Политическа партия ГЕРБ. И когато говорихме 2007 г. след изборите, разликата между БСП на европейските избори и ГЕРБ беше 5 хиляди гласа. Днес тази разлика вече е 150 хиляди гласа. Естествено, че тя е недостатъчна за пълно мнозинство, което ние се стремим като цяло. Но съм убеден, че в оставащите няколко дни до провеждането на парламентарните избори за 41-во НС, по-високата избирателна активност, която очакваме да има, осъзнаването на хората за това, което се случи, наблюдавайки и пресконференциите, поведението на г-н Доган, поведението на премиера Станишев, аз смятам, че вече нагласата в обществото, а и оценката, която дава Брюксел за това управление, ясно и категорично трябва да бъде заявена и всеки един български гражданин трябва да се възползва от конституционното си право и да упражни правото си на глас. И смятам, че тогава вече нещата ще бъдат коренно променени и няма да има това многообразие, което се очаква да бъде в следващия парламент на база резултатите, които получихме на европейските избори.

Водещ: Казвате, че се стремите към пълно мнозинство... хайде да говорим за реалности, защо тогава не се разбрахте със "Синята коалиция"? Загубата на няколко мажоритарни кандидати може да ви струва това мнозинство.

Цв. Цветанов: Г-н Василев, днес, когато гледаме обективно на ситуацията в страната, естествено, че ние си поставяме такава цел. Избирателите са тези, които ще определят какво да бъде многообразието в следващия парламент и какви да бъдат конфигурациите на евентуални коалиции. Това, което ние ще направим през този оставащ период от време, е всяка една от политическите формации, която участва в предстоящите избори, да даде ясната си позиция, принципна, дали би направила коалиция с партии, които днес управляват страната, и кои евентуално би разглеждала като политически субекти, с които би могла да управлява. Защото ние сме заявили твърдата си позиция, че с БСП и ДПС няма да управляваме.

Водещ: Добре, а с кого друг освен със "Синята коалиция" може...

Цв. Цветанов: Това, което сме заявили, че ние бихме управлявали, ако не получим подкрепата на българските граждани за пълно мнозинство, с център-дясно политическите формации, сестрински на Европейската народна партия, или партии, които припокриват, изповядват целите, и се обединим около основни приоритети, които държавата трябва да реши през времето на членството си... и да се възползваме от солидарността на европейския данъкоплатец. Това е задачата.

Водещ: НДСВ такава партия ли е?

Цв. Цветанов: Не бих искал да коментирам в момента коя партия, защото това, което чухме, това, което видяхме по време на изборите, когато бяха, за Европейски парламент, имаше доста, така, притеснителни сигнали, които се получаваха, и жалбите, които внесохме, и във Варна, в едно от училищата, където служител на училище във Варна раздаваше на 76 човека по списък, което беше документирано естествено, по 20 лева бонус за участието си в изборите.

Водещ: Ама утре, като влезете в коалиция, бързо ще забравите това нещо.

Цв. Цветанов: Не, аз искам да кажа какви са днешните ситуации и това, което днес имаме като анализ, е, че в Шумен традиционни секции, които винаги традиционно са гласували за ДПС, днес имат припокриване на ДПС и на НДСВ. Това са неща, които трябва по някакъв начин да бъдат изчистени, ако НДСВ иска да участва в предстоящите избори по начин, по който би могло да се водят някакви разговори, ако успеят да влязат при тази ситуация и по този начин, ако искат да работим.

Водещ: Принципен въпрос, г-н Цветанов. Какво е важно за България сега, когато има криза, има рецесия - на всяка цена да има каквото и да е правителство или на всяка цена да сте на власт точно вие?

Цв. Цветанов: Не трябва да бъде самоцел на всяка цена във властта, защото това означава, че ти веднага влизаш в безпринципност и в безпринципни коалиции, което би могло да създаде допълнително усложняване във времето на политическата ситуация в страната.

Водещ: Добре, не трябва ли да се направи компромис в името на страната?

Цв. Цветанов: Това, което казах и преди малко, трябва да има ясни послания и ясни позиции на всички политически субекти, които ще участват в предстоящите парламентарни избори. Трябва да е ясно дали ще приемат управленските приоритети на политическа партия ГЕРБ, която ще бъде водеща в тези избори, и оттам нататък вече трябва да говорим за принципни неща. Но това, което казвам, че ние взехме тези политически решения и сме последователни в политиката на политическа партия ГЕРБ за самостоятелно участие в тези избори, както сме били самостоятелни и преди това. Защото ще бъде неуважение към над 620 хиляди човека, които подкрепиха листата на ГЕРБ в предстоящите европейски избори, и благодаря на всички, които подкрепиха, ще благодаря на всички тези, които ще подкрепят и ще се възползват от това право да подкрепят достойните листи на Политическа партия ГЕРБ, новите лица в политиката, защото няма как да обясниш на хората, че би искал да направиш нещо, ако за последните 18-20 години си бил част от статуквото, за последните 18-20 години си бил в дадени политически формации и днес хамелеонщината е тази, която те води да реализираш някакъв пореден проект, който обясняваш на хората, че може да е успешен. Това не мога да го приема за нормално, защото смятам, че трябва да има принципи.

Водещ: А компромис в името на страната, г-н Цветанов? Ако се получи патова ситуация и цената е такава - много широка коалиция, какво ще правите?

Цв. Цветанов: Аз смятам, че 5-и вечерта ще има по-голяма категоричност в отговорите, които днес ме питате. И аз съм убеден, че няма политическа формация в страната, която да не иска страната ни да се развива по възможно най-добрия начин и да върнем доверието на Брюксел, за да можем да се възползваме от това желано финансиране в тежката икономическа криза. Но това може да стане само и единствено с проект, в който не участват, в бъдещо управление, БСП и ДПС. Това са партиите, които за нас са категорично партии, които не биха могли да бъдат участващи в един такъв проект за бъдещето и целите на държавата. Защото това го слушахме 2005 година. 2005 година при съставянето на този кабинет... вие знаете какви бяха основните послания при съставянето на този кабинет. Те бяха, че в интерес на държавата, пълноправното членство в Европейския съюз 2007 година... но, когато влязохме в Европейския съюз 2007 година, ние не успяхме да се възползваме от най-ценното за членството си в Европейския съюз. Имаме под 1 процент от контрактуваните договори, имаме днес дефицит на бюджета, имаме корупция, страната се сочи като най-бедна, най-корумпирана, бедността нараства, защото българските пенсионери и това, което е като послание от Националния статистически институт, имаме 14 процента бедност на пенсионерите, днес вече тя е нараснала на 17 процента. Това означава, че те днес са вече с стотици повече, отколкото са били 2005 година, в началото на мандата, и това е по данни на Националния статистически институт.

Водещ: Ами добре, ще водим този разговор на 5-и. Дано обаче на 5-и имаме отговор, на 5 юли.

Цв. Цветанов: Аз се надявам, че по времето на цялата кампания вие ще направите необходимата, така, дискусия на всички политически формации да изложат и визията си за управленските програми. Защото...

Водещ: Ами такъв, какъвто е законът, това ще направим.

Цв. Цветанов: ...е крайно време, когато има дебати, те да бъдат по смисъл и по съдържание, защото, за съжаление, това, което наблюдавахме по време на евроизборите, и това, което за съжаление става вече като тенденция в българската политика, опонентът, когато няма какво да отчете, няма с какво да се похвали, той единственото може да направи... е да хвърля само очерняне и включването на черния пиар активно в кампанията, което смятам, че не е градивно и това допълнително ще отблъсне желанието на всички политически партии да имаме по-висока избирателна активност, а това е единственото противодействие на купуването на гласове и на всички машинации.

Водещ: Каквото можем, ще направим.

Цв. Цветанов: Защото и преливането на гласове от една партия в друга или купуването на гласове, то има някакъв процент на допустимост. Когато имаме висока избирателна активност, всичко това просто се стопява и слиза под допустимата граница за влизане в българския парламент.

Водещ: Благодаря ви за разговора, г-н Цветанов.

Цв. Цветанов: Благодаря и аз.



http://izbori.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

С военен ритуал Варна отбеляза Деня на Съединението (СНИМКИ)
С военен ритуал Варна отбеляза Деня на Съединението (СНИМКИ)
11:11, 06.09.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Честванията за Деня на Съединението в Пловдив започнаха с тържествен молебен
Честванията за Деня на Съединението в Пловдив започнаха с тържествен молебен
10:25, 06.09.2024
Чете се за: 00:22 мин.
НИМХ: Лятото на 2024 г. е най-горещото и едно от най-сухите у нас от началото на века
НИМХ: Лятото на 2024 г. е най-горещото и едно от най-сухите у нас от началото на века
10:15, 06.09.2024
Чете се за: 06:20 мин.
Денят на Съединението отбелязаха в Благоевград (СНИМКИ)
Денят на Съединението отбелязаха в Благоевград (СНИМКИ)
09:54, 06.09.2024
Чете се за: 00:27 мин.
Националният военноисторически музей със специална експозиция за празника
Националният военноисторически музей със специална експозиция за празника
09:43, 06.09.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Костадин Костадинов: Нека направим България отново свободна, независима и обединена
Костадин Костадинов: Нека направим България отново свободна, независима и обединена
09:38, 06.09.2024
Чете се за: 00:17 мин.
Президентът и премиерът ще участват в честванията за Деня на Съединението в Пловдив
Президентът и премиерът ще участват в честванията за Деня на Съединението в Пловдив
08:30, 06.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
За Деня на Съединението в Пловдив показват изложбата "Сандро - княз Александър фон Батенберг"
За Деня на Съединението в Пловдив показват изложбата "Сандро - княз Александър фон Батенберг"
08:00, 06.09.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Делян Пеевски: Нека намираме каузите, които ни обединяват
Делян Пеевски: Нека намираме каузите, които ни обединяват
07:45, 06.09.2024
Чете се за: 01:07 мин.
На път за празниците: Камери и патрули на "Пътна полиция" ще следят трафика
На път за празниците: Камери и патрули на "Пътна полиция" ще следят трафика
07:17, 06.09.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Отбелязваме 139 години от Съединението на България
Отбелязваме 139 години от Съединението на България
07:00, 06.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Предимно слънчево време в празничния ден
Предимно слънчево време в празничния ден
06:45, 06.09.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Топ 24
Най-четени
Фестивал на виното
Фестивал на виното
Звездата и нейното кабаре - Патрисия Каас
Звездата и нейното кабаре - Патрисия Каас