Ново изследване на български учени доказа полезните свойства на бирата. В нея има много ключови антиоксиданти, чието ниво надвишава дори това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци. Благодарение на своите съставки пивото носи многобройни ползи за човешкия организъм при умерена консумация.
Последното българско изследване на съставките в пивото е базирано на 15 от основните марки у нас. Изследвани са и трите разновидности - светло, тъмно и пиво с плодови сокове. В заключителния доклад на учените се оказа, че бирата съдържа високо количество ключови антиоксидантни съединения като пролин и глутатион.
Д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните: Пролинът е една от аминокиселините, които изграждат белтъците. Участва най-вече в структурата на колагена, а колагенът - това е основният белтък в съединителните тъкани.
Това изследване развенча и мита, че в пивото почти липсва глутатион. Налице в резултатите е достатъчно високо количество от протеина, който се намира в плодовете и зеленчуците и играе важна роля за правилното функциониране на целия организъм.
Изследването заключва, че пивото е отличен източник на нискомолекулни антиоксиданти за потребителя, присъстващи в напитката под балансирана и лесно достъпна форма, по-полезни дори от тези в морковите или бананите.
Д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните: Пийте си по една-две бири и не се притеснявайте.
Учените, провели изследването предупреждават, че не дават тема за оправдания на хора, злоупотребяващи с алкохола. 2 дози по 330 милилитра за жените и 4 от същия грамаж за мъжете са допустимите количества според специалистите.