ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Ключови антиоксиданти в пивото

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Ново изследване на български учени доказа полезните свойства на бирата.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Ново изследване на български учени доказа полезните свойства на бирата. В нея има много ключови антиоксиданти, чието ниво надвишава дори това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци. Благодарение на своите съставки пивото носи многобройни ползи за човешкия организъм при умерена консумация. Последното българско изследване на съставките в пивото е базирано на 15 от основните марки у нас. Изследвани са и трите разновидности - светло, тъмно и пиво с плодови сокове. В заключителния доклад на учените се оказа, че бирата съдържа високо количество ключови антиоксидантни съединения като пролин и глутатион. Д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните: Пролинът е една от аминокиселините, които изграждат белтъците. Участва най-вече в структурата на колагена, а колагенът - това е основният белтък в съединителните тъкани. Това изследване развенча и мита, че в пивото почти липсва глутатион. Налице в резултатите е достатъчно високо количество от протеина, който се намира в плодовете и зеленчуците и играе важна роля за правилното функциониране на целия организъм. Изследването заключва, че пивото е отличен източник на нискомолекулни антиоксиданти за потребителя, присъстващи в напитката под балансирана и лесно достъпна форма, по-полезни дори от тези в морковите или бананите. Д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните: Пийте си по една-две бири и не се притеснявайте. Учените, провели изследването предупреждават, че не дават тема за оправдания на хора, злоупотребяващи с алкохола. 2 дози по 330 милилитра за жените и 4 от същия грамаж за мъжете са допустимите количества според специалистите.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?