НОВИНИ

Парите на Европа - Хосе Парамо от Европейската централна банка

За кризата, еврото и България говори пред „Панорама" Хосе Мануел Гонсалес - Парамо от Европейската централна банка. Той очерта ситуацията така: "В момента Европа се възстановява по-бавно, отколкото очаквахме. В началото на годината, както стана и в България, се наблюдаваше силен растеж. Сега растежът отчита известно намаление в условията на огромна несигурност. Цените на суровините са високи. Разбира се, въпросът за финансовата стабилност остава на дневен ред. Но като цяло сме във фаза на възстановяване. Цените в Европа са закотвени на стабилни нива, което е добра новина".

парите европа хосе парамо европейската централна банка
bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 16.09.2011
Чете се за: 03:52 мин.
У нас

За кризата, еврото и България говори пред „Панорама" Хосе Мануел Гонсалес - Парамо от Европейската централна банка. Той очерта ситуацията така:
"В момента Европа се възстановява по-бавно, отколкото очаквахме. В началото на годината, както стана и в България, се наблюдаваше силен растеж. Сега растежът отчита известно намаление в условията на огромна несигурност. Цените на суровините са високи. Разбира се, въпросът за финансовата стабилност остава на дневен ред. Но като цяло сме във фаза на възстановяване. Цените в Европа са закотвени на стабилни нива, което е добра новина".

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА:

Водещ Бойко Василев:
Преди да се потопим в анализа на скандалите, за които
намеквахме, т.е. в домашната политика, да видим от какво се вълнува европейската. Днес говорих с един от шефовете на Европейската централна банка за кризата, еврото и България.

х х х

Водещ:
Европа и кризата. Но коя криза? Докато се чудехме дали е
преминала предишната, трябваше да се запитаме не идва ли нова? През лятото финансовите пазари се разклатиха здраво. Лицата се изопнаха и Европа се замисли за еврото.

Хосе Парамо:

В момента Европа се възстановява по-бавно, отколкото
очаквахме. В началото на годината, както стана и в България, се наблюдаваше силен растеж. Сега растежът отчита известно намаление в условията на огромна несигурност. Цените на суровините са високи. Разбира се, въпросът за финансовата стабилност остава на дневен ред. Но като цяло сме във фаза на възстановяване. Цените в Европа са закотвени на стабилни нива, което е добра новина, ако сравним ситуацията в Европа със ситуацията в други части на света.

Водещ:

Казват, че шефовете й са мечтали за това - Европейската
централна банка да действа, и тя действаше. С изкупуването на облигации се притече на помощ на Италия и Испания, след като преди беше спасявала Гърция, Ирландия и Португалия. Германия не
хареса това, защото сметката плаща тя. Главният икономист на банката германецът Юрген Щарк подаде оставка.

Х. Парамо:
Господин Щарк подаде оставката си по лични причини и аз не бих искал да коментирам това. Една централна банка винаги е обект на критика. Преодоляхме недоверието във връзка с недостига на ликвидност във финансовата система. Продължихме с укрепването на финансовата стабилност и считам, че нещата са поставени на мястото им.

Водещ:

Какво ще стане с еврото - това е ключовият въпрос за
европейските и световните финанси. Дали Гърция ще го повлече към бездната, или звездният му миг идва сега? Дали закъсалите икономики трябва да бъдат откъснати от еврото и драхмата да възкръсне? Въпросите са повече от отговорите. Отвъд океана идват мрачни вещания: Сорос и бившият шеф на федералния резерв Грийнспан не вярват в светлото бъдеще на еврото. Междувременно гледаме танца на рекордния спад и след това на временното
възстановяване. Но какво ли идва утре?

Х. Парамо:

Всички страни полагат големи усилия за контролиране на
публичните си финанси, за реформиране на икономиката. Добре е да се обсъжда кой е пътят напред. В този момент е ясно, че някои страни в миналото са действали правилно и те днес не гледат с добро око на другите, чието поведение е било под доброто ниво и все пак ще се облагодетелстват. Добре, някои държави не са спазили изискванията. Тези с малки дефицити и гъвкава икономика не са действали по най-добрия начин като наблюдение или като оказване на натиск върху другите. Всеки трябва да признае, че не е направил най-доброто. Като задействахме пакта "Евро плюс" и споразумението от 21 юли, ясно сме заложили една рамка за координация и сътрудничество, която изобщо не излага на опасност солидарността.

Водещ:
Еврото заплашено ли е с това, което става в Гърция?

Х. Парамо:
В никакъв случай. Да погледнем какво е постигнало еврото като външна стойност на валутата. Да си припомним какъв път е изминало като промяна спрямо другите валути, постиженията му като резервна валута и като ценова стабилност във вътрешната икономика. Дефицитът е наполовина на този, който виждаме например в Съединените щати. Публичният дълг е много по-нисък, разкритите работни места за последните десет години са три пъти повече от тези в Съединените щати. Виждаме, че еврото не може да е в криза.

Водещ:
Много хора, например Сорос, Грийнспан критикуват еврото. Някои хора поставят въпроса от еврозоната да отпаднат по-слабите икономики. Тази критика расте лавинообразно.

Х. Парамо:
Това, разбира се, са само заглавия. Чудя се дали заглавията изобщо показват и по-здраво мислене. Бих казал, че няма смисъл от икономическа гледна точка, да не говорим от политическа, да се мисли за еврозона, от която отпадат страни. Аз смятам, че еврото е нашето бъдеще, нашето общо бъдеще, и това се приема от
всички участници.

Водещ:
Как виждате положението в България по отношение на
фискалната стабилност и потенциала на страната за растеж?

Х. Парамо:
В случая с България, вие преживяхте много дълбока рецесия, която сега е преодоляна, така че корекцията е била особено бърза, което е добре, защото ще се върнете към растеж по-бързо, отколкото на други места. Сега, разбира се, растежът е под темповете от шест процента, които сте свикнали да виждате преди кризата, сега повишението от два процента, може би три процента
и повече означава, че сте поели пътя на възстановяването. В този смисъл смятам, че това е добра новина, но трябва да поддържате този напредък при строга фискална политика, както и чрез структурни реформи за запазване на растежа.

Водещ:

Какво спечели България от своята скромност? Тя строго ограничаваше разходите, докато другите харчеха нашироко, но това също така означава, че нашият народ е по-беден от тези, които харчеха.

Х. Парамо:
Позволете ми да не се съглася с това. Ще кажа следното - както виждате, в Европа има страни, на които им трябваше много време за приспособяване, и сега те преживяват болезнена ситуация. Други реагираха бързо и сега са в най-добро положение, защото когато се приспособяваш, държиш бюджета под контрол. Ето защо ключът към доверието и ключът към продължаващото възстановяване до предишните нива е да правиш точно това, което правите вие.

Водещ:

Но в краткосрочен план ограничаването на разходите... и един човешки живот минава. Можете ли да си представите хората да се подлагат на икономии, да затягат коланите 20 години?

Х. Парамо:
Не, не съм съгласен. Започвате да берете плодовете от тези икономии. Започвате да виждате външния сектор да върви към положителни стойности и да излиза от дефицита на платежния баланс. Това означава, че доверието се възвръща. Виждате също как инфлацията е под контрол, при все че суровините остават скъпи. Остана проблемът с безработицата.

Водещ:
Трябва ли България да продължи да се стреми към приемането на еврото точно сега, или моментът не е особено подходящ?

Х. Парамо:
Много е важно да изберете момента, защото, след като веднъж фиксирате курса на валутата си към еврото, трябва да имате гъвкава икономика. Виждате, държавите, които не запазиха устойчиви стабилността и финансите си, сега преживяват сътресения. Смятам, че решението кога ви е много важно, и това трябва да бъде преценено от българите, но и от всички държави членки на еврозоната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

СОС одобри вливането на Четвърта градска болница във Втора градска болница
СОС одобри вливането на Четвърта градска болница във Втора градска болница
15:22, 26.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
14:37, 26.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
14:35, 26.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Административният съд потвърди решение на ОИК за избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
Административният съд потвърди решение на ОИК за избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
14:33, 26.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Джевдет Чакъров се оплака от натиск от страна на Делян Пеевски
Джевдет Чакъров се оплака от натиск от страна на Делян Пеевски
14:32, 26.07.2024
Чете се за: 01:35 мин.
КС обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията
КС обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията
14:23, 26.07.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Мобилната станция продължава да следи качеството на въздуха в района на Елин Пелин
Мобилната станция продължава да следи качеството на въздуха в района на Елин Пелин
14:11, 26.07.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Взривовете край Елин Пелин затихват, хеликоптери гасят, все още летят осколки (ОБЗОР)
Взривовете край Елин Пелин затихват, хеликоптери гасят, все още летят осколки (ОБЗОР)
13:54, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:15 мин.
Версии след експлозиите: Експерти с различни мнения за взривовете в складовете с пиротехника
Версии след експлозиите: Експерти с различни мнения за взривовете в складовете с пиротехника
13:44, 26.07.2024
Чете се за: 05:52 мин.
Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
13:17, 26.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
13:13, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
Предимно слънчево време днес
Предимно слънчево време днес
13:00, 26.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Топ 24
Най-четени
В час ли сме – министър Сергей Игнатов
В час ли сме – министър Сергей Игнатов
Дойде ли ерата на егоизма - Гернот Ерлер от Бундестага
Дойде ли ерата на егоизма - Гернот Ерлер от Бундестага