НОВИНИ

Волен Сидеров: Държавните служители трябва да са добре платени, но при добър общ стандарт

Правителството не спази обещанието си да съкрати държавната администрация, за което ние заявихме одобрение и подкрепа през 2009 г., подчерта в студиото на "Денят започва" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Напротив, тя беше раздута - мисля, че с 5%, а и си раздава бонуси на фона на стягане на коланите, което се прокламира от властта, поясни той.

волен сидеров държавните служители добре платени добър общ стандарт
bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 05.03.2012
Чете се за: 15:57 мин.
У нас

Правителството не спази обещанието си да съкрати държавната администрация, за което ние заявихме одобрение и подкрепа през 2009 г., подчерта в студиото на "Денят започва" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Напротив, тя беше раздута - мисля, че с 5%, а и си раздава бонуси на фона на стягане на коланите, което се прокламира от властта, поясни той.

"Принципната ми позиция е следната: в държавата тези, които работят трябва да са добре платени и осигурени в институции като полиция, при военните, да не говорим за други сфери, които тежат на бюджета - това са образованието, здравеопазването - трябва да бъдат добре платени и добре защитени, но при един общ добър стандарт. Тук разликата между добре платения държавен чиновник и ниския доход на обикновения гражданин, който не е държавен чиновник, който в момента няма работа или разчита на социално заплащане, на пенсия, на минимална заплата - тази разлика е огромна и това всъщност дразни хората. Няма лошо да са добре платени добре вършещите си работа хора, аз съм и за по-широко присъствие на държавата в икономиката. Противник съм на тезата, че държавата е лош стопанин", каза още Волен Сидеров.

Как българите да имат нормален стандарт - това е свързано с нашата обновена програма, която заявяваме и в която се третира точно този въпрос, подчерта лидерът на "Атака".

Пълен текст на разговора

Водеща Жени Марчева:
Добро утро отново. Вие сте със сутрешния блок на Българската национална телевизия. Аз съм Жени Марчева. Пожелавам ви много успешна работна седмица, дано всичко да е наред. Добро утро сега казвам на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Добро утро, г-н Сидеров.
Волен Сидеров:
Добро утро.
Водеща:
Здравейте и на вас. Днес или най-късно в близките няколко дни ще стане ясно кой от висшите ешелони на властта е върнал бонусите, кой не ги е върнал, кой ще бъде уволнен, кой не. Адмирирате ли категоричния тон на премиера Борисов по отношение на връщането на бонусите?
В. Сидеров:
Опасявам се, че категоричният тон ще се окаже поредното разминаване между думи и дела. Защото това рекламно, така, поведение на премиера за бонусите няма законово покритие. Няма законов ред, по който да се връщат тези бонуси. Затова те мислеха и измислиха някаква сметка, в която този, който е взел бонуси, едно време им викаха премии, да ги върнат като дарители, ако искат, ако не искат, няма да го направят, нищо не може да ги принуди.
Водеща:
Така е, но в крайна сметка нещата опират до морала.
В. Сидеров:
До петък беше срокът. Петък мина. Не разбрах някой да е върнал нещо.
Водеща:
Е, връщат, връщат.
В. Сидеров:
Министър Дянков беше в парламента в петък, не се похвали някой да е върнал пари.
Водеща:
Напротив, каза, че неговият заместник Владислав Горанов е върнал премиите, както вие казвате, които е получил.
В. Сидеров:
Не знам, не съм в течение, няма такава информация, не е огласена. Тук основното за мен. . . ние имахме и въпроси към Дянков в петък в тази връзка, с тези бонуси. За нас от "Атака" основното е, първо, че Дянков не спази обещанието си, и Борисов, разбира се, като премиер, да съкратят държавната администрация. Това беше нещо, заради което ние, така, заявихме одобрение и подкрепа 2009 година, тъй като то съвпадаше с нашето виждане. Поне една трета от администрацията трябва да се съкрати. Тя е прекалено раздута, могат да се съкратят. Бяхме изчислили дори колко пари се съкращават. . . се икономисват от това и за колко. . . така, колко вдигане на стандарта може да позволят те по отношение на пенсии и други. Това не се случи. Напротив, държавната администрация беше раздута още, което пак е едно. . .
Водеща:
Е, разполагате ли с някакви данни и някакви цифри, защото може би наистина тя не е намаляла в степента, в която беше обещано, но пък раздута също не е.
В. Сидеров:
Мисля, че около 5 процента е повишаването на
администрацията. При всички случаи обещанието не се спази. Това е едно от нещата, което, така, много, много ярко се откроява. Освен, че не се спази, оказа се, че тази администрация си раздава и много сериозни бонуси на фона на стягане на коланите, което се прокламира от управляващите, от Дянков и Борисов, много усилено, за това как ние трябва да стискаме зъби и да дочакаме някакво светло бъдеще. . .
Водеща:
Сега, вие казахте още в самото начало на това интервю, не е въпрос на закон, въпрос на морал е призивът на премиера - върнете бонусите или ще бъдете уволнени. И може би на фона на стягането на коланите този призив звучи разумно.
В. Сидеров:
Аз се изразих по-меко, можех да кажа думата демагогия.
Защото нима премиерът, нима финансовият министър, нима цялото правителство не е знаело, че се раздават такива бонуси досега, та изведнъж да реагира така министър-председателят, да каже - върнете ги, иначе ще уволнявам? То се е знаело, то това е ясно. Понеже се огласи, понеже стана публично известно, и веднага имаме светкавична реакция, която трябва да се хареса на хората. Аз така го обяснявам.
Водеща:
Принципната ви позиция - "за" или "против" бонусите? Трябва ли в държавната администрация да се получават такива премии?
В. Сидеров:
Принципната ми позиция е следната. Държавата. . . в държавата тези, които работят, трябва да са добре платени, добре платени и осигурени. В институции като полиция, като. . . при военните, разбира се, също така, да не говорим за други сфери, които са. . . тежат на бюджета, това са образованието, здравеопазването, трябва да бъдат добре платени и добре защитени, но при един общ добър стандарт. Тук вече е разликата между добре платения държавен чиновник и ниския доход на обикновения гражданин, който не е държавен чиновник, който в момента няма работа или разчита на социална. . . така, социално заплащане, на пенсия, на някаква минимална заплата. . . тази разлика е огромна. И това всъщност дразни хората. Няма нищо лошо да са добре платени добре вършещите си работа хора. Аз съм и за много повече, знаете го това, аз съм за по-широко присъствие на държавата в икономиката. Аз съм противник на тезата, че държавата е лош стопанин. Може да има държавни предприятия, които да бъдат с мениджъри, добре платени и стимулирани така, че да ги ръководят като частни. . .
Водеща:
Колкото до бонусите, съзирам принципно сближение, как да кажа . . .
В. Сидеров:
Но всичко това да носи приход на всички. . .
Водеща:
Еднаква е позицията, вашата, за бонусите и изразената вчера от президента Росен Плевнелиев, който каза същото - аз съм за една малка администрация, но добре платена. Доколкото разбирам, това е и вашата позиция.
В. Сидеров:
Разликата между Плевнелиев и мен е, че аз казвам - на фона на общ добър стандарт. Той това не го казва. . .
Водеща:
Напротив, той каза - в една богата държава. . .
В. Сидеров:
А, така. . .
Водеща:
. . . което е същото.
В. Сидеров:
А как да става? Той самият господин Плевнелиев е доста богат човек, както вече стана ясно от медиите, само че избирателите му не са, голямата част от избирателите му не са, огромната част. Тук става въпрос вече до този фундаментален. . . тази фундаментална тема - как българите да имат нормален стандарт. Това е вече свързано с нашата програма, която ние сега заявяваме, обновена програма, в която се третира точно този въпрос - общ добър стандарт. Стига толкова приказки за бъдеще, в което. . . някога, някой ден, едва ли не, може би ще стане възможно да се получават добри доходи. Ние искаме сега, в момента, добри доходи, реални доходи, реални спрямо европейските. Знам, че веднага ще има, така, обструкции, ще се чуят гласове - откъде пари. Този, който отива да управлява държавата, този, който се заявява за незаменим и за единствен, за безалтернативен, той трябва да може да ги осигури.
Водеща:
Кой е безалтернативен?
В. Сидеров:
Тези, които управляват. Сегашните управляващи казват, че няма алтернатива на тяхното. . .
Водеща:
Г-н Сидеров, само преди няколко месеца вие наричахте управлението на ГЕРБ безалтернативно.
В. Сидеров:
Ако то беше тръгнало по пътя, по който аз му давах съветите, указанията, най-доброжелателните и колегиални съвети, то наистина нямаше да има алтернатива. Само че то не го направи. Сегашното правителство тръгна по пътя на колониализма, на затвърждаване на колониализма. В България има система на колониализъм, ресурсите на България, икономиката, печалбите на България, не са в български ръце.
Водеща:
Нека да поговорим конкретно. . .
В. Сидеров:
И това трябваше да бъде коригирано.
Водеща:
. . . относно доходите, които вие поискахте. . .
В. Сидеров:
Това трябваше да бъде коригирано, но то не беше направено.
Водеща:
Навръх националния ни празник вие поискахте минималната работна заплата у нас да стане 1000 лева, а минималната пенсия 500 лева. И вие хубаво. . .
В. Сидеров:
Да.
Водеща:
. . . сам си задавате въпроса - откъде пари, откъде пари за минимална . . .
В. Сидеров:
Не, аз не си го задавам, аз имам отговор на този въпрос, и ние го излагаме в програмата ни, точно откъде пари. Тук въпросът е има ли воля, има ли желание да се направи. Направили сме сравнителна. . . сравнителен анализ на минималните заплати в европейските държави. Те са в. . . давам за пример на първо място Люксембург, една държава, в която минималната заплата е 3514 лева, минималната. . .
Водеща:
Вие скочихте на най-високата, на най-богатата държава. . .
В. Сидеров:
Да, ще стигнем и до най-ниската. В Люксембург обаче цената на
бензина е същата като в България, забележете, а дизелът бил малко по-евтин, научих. Това, това е пълен абсурд. Най-ниската. . . следват Ирландия, Белгия, Франция по 2700 лева минимална заплата. Гърция, която е на дъното, на най-ниските, най-ниската, извън България, е с 1170 лева минимална заплата. Аз не мога да разбера защо продължават демагогски и Дянков, и Борисов, и всички от правителството да обясняват как Гърция е лош пример, как не трябва да станем като Гърция, пази боже. . .
Водеща:
А нима Гърция не е лош пример?
В. Сидеров:
С 1170 лева минимална заплата? Нека да станем като Гърция тогава.
Водеща:
А вие не виждате ли в Гърция. . .
В. Сидеров:
Да станем този лош пример с 1170 минимална. . .
Водеща:
. . . какво се случва?
В. Сидеров:
Е, какво се е случило? Взимат. . .
Водеща:
Ами, хората губят. . .
В. Сидеров:
. . . 1100 лева минимална. . .
Водеща:
. . . губят си тази минимална работна заплата. . .
В. Сидеров:
Не, не, тази е след като я намалиха, преди това беше
по-висока. Преди това беше. . . не знам точно колко, сега ги съкратиха. . . Това е. . .
Водеща:
Добре, правите сравнителен анализ, но не ми казвате. . .
В. Сидеров:
. . . последният. . .
Водеща:
. . . как, откъде да се вземат пари, че минималната работна заплата и у нас да стане 1000 лева?
В. Сидеров:
Като се върне ресурсът на България в български пари. . . в български ръце. Това са. . . на първо място ще ви посоча
златните залежи на България. Те се изчисляват от специалисти, от специалисти от БАН, геолози, над 100 милиарда евро ние имаме златни залежи. Сега те са дадени с една концесия, една престъпна концесия, по времето на костовото правителство беше направена и след това потвърждавана от всички правителства, включително и от това. Вие казвате само преди няколко месеца. . . Ами, аз от две години им повтарям - развалете този договор. Не, не смеят, не смеят да го пипнат. А този договор е престъпен, защото една чужда фирма. . .
Водеща:
Това е. . .
В. Сидеров:
Момент само, една чужда фирма. . .
Водеща:
Не, аз ви слушам изключително внимателно. . .
В. Сидеров:
. . . изнася. . . Ама не ви ли интересува това. . .
Водеща:
Разбира се, че ме интересува.
В. Сидеров:
. . . откъде ще дойдат парите? Е, тогава. . .
Водеща:
Как? Нали ви задавам въпроса. От златото?
В. Сидеров:
Ама не изчаквате отговора. Да, да, ами, 100 милиарда
резерви.
Водеща:
А не мислите ли, че ако е толкова лесно, досега всяко
правителство ще го направи това?
В. Сидеров:
Не, точно това е, че е лесно, но всяко правителство не го прави. Защо не го прави? Ето, вие като медия разследвайте въпроса - защо Борисов, защо това правителство, защо ГЕРБ не смее да развали един договор, който има достатъчно основания да бъде развален, защото тази фирма, която сега експлоатира печалбите на България, безконтролно изнася злато. . . те им продължават концесиите. Преди броени месеци им дадоха нова концесия за Крумовград.
Водеща:
Казахте ми, г-н Сидеров, колко е минималната работна
заплата. . .
В. Сидеров:
Ето ви. . .
Водеща:
. . . в Люксембург и в Гърция.
В. Сидеров:
Ето ви ЕРП-тата. Колко пъти повторих да се. . .
Водеща:
Колко. . .
В. Сидеров:
. . . развалят договорите с ЕРП-тата. Плащаме. . .
Водеща:
Колко е минималната работна заплата в България?
В. Сидеров:
Това са милиардни печалби на година. Ето ги парите за пенсии и за минимална. . .
Водеща:
Колко е минималната работна заплата тук, у нас?
В. Сидеров:
Тук, у нас, е 270 лева.
Водеща:
А минималната пенсия?
В. Сидеров:
Сто тридесет и шест лева. Да, няма такава в Европа. Средно в Европа цената на труда, защото заплатата, това е цената на труда, е девет пъти, средно, по-висока от българската. Значи, оказа се, че ние сме девет пъти по-низши хора от средния европеец. Ако това не го броим за дискриминация, аз не знам за какво. И точно затова оттам. . . това е възловият въпрос - повишаването на доходите ще задвижи потреблението, потреблението задвижва икономиката. Това е азбучна истина във всички учебници по икономика. А приказките, че сега трябва да стягаме коланите, са грешни. Точно по време на криза, световна, причинена между другото от щатските. . . нали, от "Уолстрийт", по време на криза трябва да се засили точно тази линия - доходи, държавни поръчки, така е направил Рузвелт, Рузвелт след 1929 г. в Щатите, по-силна намеса на държавата и регулация на финансови пазари и на икономика, ограничаване на чужди монополи и стимулиране на българско предприемачество и производство.
Водеща:
А нали видяхте. . .
В. Сидеров:
Само това нещо може да дръпне. Защото другите мерки, които сега. . . за които Дянков говори, бюджетен дефицит, размери на дълга, т.нар. маастрихстки критерии, те по никакъв начин не кореспондират със стандарта на хората. Българинът не го интересува дали ще има 3 процента или 2 процента дефицит в макрорамката, интересува го реалния му доход, семейството му да може да преживява.
Водеща:
Така е, но хипотетично, ако това, за което вие настоявате. . .
В. Сидеров:
Това става само чрез развитие на икономика. . .
Водеща:
. . . се случи. . .
В. Сидеров:
. . . истинска, продукт и износ. . .
Водеща:
. . . Европейската комисия ще ни съсипе от. . . не само
критики, а и от санкции.
В. Сидеров:
Ще ни съсипе от критики. Защо?
Водеща:
Помните ли преди две седмици. . .
В. Сидеров:
Защото взимаме 68 евро. . .
Водеща:
Не, не.
В. Сидеров:
. . . минимална пенсия?
Водеща:
Помните ли, че преди две седмици България влезе в т.нар. сив списък на Европейската комисия, т.е. държави, в които има известен икономически риск, като едно от основанията България да попадне в този сив списък на Европейската комисия е това, че през последните три дни. . . прощавайте, три години, у нас най-значително са се вдигали заплатите, с близо 28 процента.
В. Сидеров:
Е, това ако не е виц. Това ако не е виц. Този, който го е
написал това. . .
Водеща:
Ами, виц, но вица го разказва Жозе Мануел Барозу. . .
В. Сидеров:
. . . в Европейската комисия, трябва просто да отиде да се хвърли някъде от високо, защото това са безумия. Това са хора, които нямат представа от живота в България. Това го е написал някой абсолютен олигофрен, който наистина няма представа от живота в България. Да каже, че през последните години тук страшно много са се вдигнали заплатите и доходите, е цинизъм, цинизъм в днешно време. Еврокомисията въобще. . . трябва да престанем да живеем от доклад до доклад на Еврокомисията и през другото време да спираме да дишаме, очаквайки новия доклад. Това са. . . това е аборигенско поведение, това не е достойно поведение. България трябва да се грижи за собствения си народ, управниците трябва да се грижат за собствения си народ. Не да ходят да се чупят в кръста за, така, поредно потупване по рамото в Брюксел, както сега стана, прощавайте, преди два дни. Какво кара българският министър-председател да отива да заявява, без да му искат това, готовност да изпълнява тези условия на европакта, преди да влезем в еврозоната. Европактът се отнася до държави, членки на еврозоната. България не е.
Водеща:
Вижте, това е среща на върха на Европейския съюз . .
В. Сидеров:
Ама защо, от какъв зор. . .
Водеща:
Какво по-естествено България да бъде представяна от премиера на страната?
В. Сидеров:
. . . трябва да заявяваме, че ние ще почнем да ги
изпълняваме тези неща преди това. Всяка държава си търси своя интерес.
Водеща:
Напротив, ние си поставихме условията. . . .
В. Сидеров:
Ама защо. . .
Водеща:
Поставихме си нашите интереси.
В. Сидеров:
Единствено България се натегна като, как да кажа, пръв
натегач в евросъюза. На какво отгоре, на ниския ни стандарт, на това, че фалират хиляди фирми, на това, че тук няма перспектива нито за бизнес, нито за обикновения човек? На фона на всичко това ние отиваме и се натягаме и казваме - ние ще стягаме колана, ще изпълняваме дефицита. Рапорт даден. Защо? Кому е нужно това?
Водеща:
Така ли ви изглежда от София това, което се случва в
Брюксел?
В. Сидеров:
Да, това ми изглежда, като човек с опит, с наблюдения, с преживявания. . . на това, което става. Никому това не е нужно. На думи нашето ръководство, държавно, твърди, че уж се опъвало на еврокомисията. Нищо такова не става.
Водеща:
Сега, критикувате. . .
В. Сидеров:
Напротив, отива Борисов там, държи се много, така,
раболепно. . .
Водеща:
Критикувате, чувам, и вицепремиера Симеон Дянков. Но кажете какво мислите за това негово предложение за банките. . . срещу банките, не искам да използвам това срещу, но така или иначе това е опит да се въведе реформа, да се въведе ред в банковия сектор?
В. Сидеров:
Ред да се въведе. Извинявайте, ние преди повече от година предложихме написан законопроект, поправка в закони, които да регулират лихвите. И тогава това не се прие. Тогава скочиха и вдигнаха шум, че това било комунизъм. Сега Дянков иска същото. Как да го наречем, популизъм, закъснял, или какво?
Водеща:
Ако. . .
В. Сидеров:
Защо тогава не приеха нашето предложение, което беше
изключително добре написано?
Водеща:
Ако вие сте бил популист преди няколко месеца, то и сега Дянков е популист.
В. Сидеров:
Не, нашето не беше популистко, беше много добре изчислен алгоритъм, по който лихвите могат да се регулират, трябва да се регулират и да дадат спокойствие на граждани и фирми, които. . . които кредитите ги вкарват в един хазарт, ти не знаеш кога ще ти променят условията. Това нещо можеше да се промени с нашето предложение. Не го приеха. А сега говорят . . .
Водеща:
Е, няма как да се регулират, господин Сидеров, лихвите в България. . .
В. Сидеров:
Има, има, има как. . .
Водеща:
Ние не сме Венецуела, вие не сте Уго Чавес, нали така.
В. Сидеров:
Ама не живейте с такива грешни представи. Уви, за съжаление, успяха да внушат на българското общество, че нищо не може да се промени. Излиза един банкер, който взима 200 хиляди лева месечно, месечно, и започва да обяснява как нищо не може да се пипне, банките не трябва да се пипат. Защо? Защо всички трябва да страдат от кризата, фирми да фалират и хора да остават на улицата, а банките да отчитат все по-големи печалби, както е в
момента?
Водеща:
Добре де, ако оставите това чувство на ревност кой пръв, кой втори предложил промени за банките, сега предложенията на. . .

В. Сидеров:
Става дума за демагогия, не за ревност. Да бяха го
реализирали.
Водеща:
Ето, сега вероятно ще бъде реализирано това, което
вицепремиерът Дянков предлага. Какво, да очакваме ли "Атака" да подкрепи тези промени, които ще бъдат и в Закона за банките, вероятно и в Закона за потребителския кредит?
В. Сидеров:
Ако са ефективни, ако става дума за това, което ние. . . Аз не знам Дянков какво точно предлага. Завъртяха се в медиите някакви приказки, които веднага бяха. . .
Водеща:
Например лихвата да се определя на базата на EURIBOR и SOFIBOR, да се променят или да се премахнат таксите за усвояване на кредитите, да има регулация на малките кредити до 400. . .
В. Сидеров:
Аз пак питам - кога това беше. . . преди година и нещо това беше невъзможно, защото противоречало на пазарната икономика. Това го казаха и от ГЕРБ. Сега става възможно. Как така? Що за поведение е това на тази партия, в която веднъж нещо може, след това не може, и обратното. Ето това е, което показва, че всъщност управляващата партия в България няма идейна основа. Тя не знае какво точно следва. Тя не знае какво иска. И оттам са тези лутания, скокове, сривове и така нататък. Няма идейна програма, няма го това, което ние не само го написваме, ами казваме - това е верният път за България. ГЕРБ е една приспособленска партия, която се оглежда на всички страни. Откъдето й свирнат отвън, тя се насочва натам. Трябва да имаш идейна програма, трябва да знаеш какво искаш да направиш за страната и да го преследваш. . .
Водеща:
Само че, знаете ли, без да ви обидя, питам се, тази идейна програма, която държите, това не е ли предизборната ви програма за изборите в средата на 2013-а?
В. Сидеров:
Тя винаги една програма, партийна, е предизборна. От
момента, в който я направиш, тя е предизборна, защото ти с нея се явяваш на състезанието, на пазара на идеи, както обичат някои умници да казват. Всъщност обаче идеи в България няма. Аз не чувам някоя политическа сила досега да е излязла да направи дебат по това какво иска да направи. Нямаше го на президентските избори. Колко пъти призовавах. Спомняте си, че тогава аз пак първи заявих своето участие, много преди самите избори. Призовавах многократно да излязат кандидатите, да седнем и да говорим за това кой какво иска да направи, за да могат хората да избират на принципа на твоите виждания, не на нещо друго, физически качества или на медиен образ, който. . .
Водеща:
Хайде на финала да обърнем разговора към вас, към случващото се в "Атака", случващото се в парламентарната ви група. Съжалявате ли, че загубихте легитимността си в европарламента, защото Димитър Стоянов от месеци наред иска вашата оставка като лидер, Слави Бинев пък е на път да направи своя партия? Вчера каза нещо любопитно, че отношенията между вас са охладнели, когато вие сте седнал на коленете на премиера Борисов.
В. Сидеров:
Когато човек излиза да лъже по телевизия, просто трябва да си дава сметка какво прави. Тези, които вкарах в европарламента и ги направих евродепутати, Слави Бинев и Димитър Стоянов, ако има нещо мъжко и достойно в тях, първото, което трябва да направят, е, след като се отказват от "Атака", да напуснат европарламента. Оттам нататък всякакви други техни думи е абсолютно безсмислено да ги коментирам, защото те не са направили тази стъпка на достойнство. Вкарал съм те там, ти си против мен в момента, напускаш. Ако искаш, прави партия, ако искаш, прави нощно заведение, ако искаш, прави бардак, твоя работа, свободна държава сме, но недей с това, което си получил от мен, да плюеш върху мен, защото това винаги се връща.
Водеща:
Чувствате ли тази вероятно бъдеща партия ГОРД на Слави Бинев като конкуренция на "Атака"?
В. Сидеров:
Не ме карайте да коментирам някакви партенки и някакви неродени петковци, защото просто това е безсмислено занимание. Губим си времето, губим времето. . . Освен, ако. . .
Водеща:
Аз ще ви помоля за коментирате. . .
В. Сидеров:
. . . не искате да правите реклама на някого, но смятам, че не е уместно и редно.
Водеща:
Не, на никого не искам да правя реклама. Само ще ви помоля за кратък коментар на пък кратичкото определение, което Слави Бинев даде за партия, т.е. сега сдружение. . . сега партия ГОРД: ГОРД е сдружение срещу лаиците, които влизат в политиката, за да оправят собствения си живот, а не живота на другите. Вие разпознавате ли се в това кратичко определение на сдружение ГОРД?
В. Сидеров:
Може би той се разпознава в това определение, тъй като
животът на евродепутат като него носи доста материални облаги. И аз мисля, че това е единственият бизнес на този господин. . . който го дължи на мен. Трябва да има достойнство все пак човек в днешно време. Много дефицитно нещо е достойнството. Но, ако. . . така, понеже виждам, че много ви харесва да коментираме някакви хора, които са се изказали по други телевизии, просто ще обобщя с това, че когато някой е направил нещо за теб, трябва да имаш честта, достойнството да не плюеш по него. Това нещо ако го научим в България, ако на това се научим, мисля, че много, много ще дръпнат напред обществените отношения. А оттам и стандартът на живот, защото всичко е свързано, всичко е единна система.
Водеща:
И на самия финал, защото няколко пъти споменахте думата достойнство и думата оставка, Капка Сидерова ви призова лично вас, ако имате достойнство, да се оттеглите от лидерския пост на "Атака". Ще го направите ли?
В. Сидеров:
Няма основания за това. Няма причини за това. Целият
национален сбор и всички структури на партията категорично държат на моето лидерство. И няма никакви основания. Който и. . . откъдето и да идват искания за оставки, те не са нищо друго, освен израз на лично озлобление, на личен реваншизъм, на всякакви, такива, личностни страсти, но не и на аналитичен политически поглед върху нещата.
Водеща:
Не се чувствате притеснен за поста, който в момента заемате?
В. Сидеров:
Аз не заемам пост, никога не съм заемал пост. Това, което съм в момента, е резултат на моите усилия, моите качества, на волята и уменията, които съм вложил в това всичко, което върша, и на оценката на хората, които ме подкрепят. Ако някой се опира в искането си за оставка ми на резултатите от изборите, значи той признава фалшификацията на тези избори, които бяха най-криминалните и фалшифицираните. Нека и хората да си направят извод - може ли на базата на тези избори, в които лично на мен ми орязаха между 6 и 8 процента. . . управлението на ГЕРБ, мога да кажа престъпното управление на ГЕРБ, направи така, че да удари по моите резултати с между 6 и 7, 8 процента. Това са данни, които. . .
Водеща:
Г-н Сидеров, нека. . .
В. Сидеров:
. . . ги знам категорично. . .
Водеща:
Нека се върнем към. . .
В. Сидеров:
Така че, който се позовава на изборите, просто е един
демагог и. . .
Водеща:
Нека се върнем към темата за достойнството.
В. Сидеров:
. . . да си направи извода може ли с демагогия. . .
Водеща:
За достойнството.
В. Сидеров:
. . . може ли с лъжа да се правиш на достоен.
Водеща:
Човек трябва да печели с достойнство и човек трябва да губи с достойнство, нали така? Достойнство е ключова дума. Добре. Благодаря ви за това интервю и за този разговор. Това беше лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

До 130 км/час по магистралите - ще спре ли войната по пътищата
До 130 км/час по магистралите - ще спре ли войната по пътищата
22:05, 23.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
До края на годината България трябва да има 3 медицински хеликоптера, каза министър Гвоздейков
До края на годината България трябва да има 3 медицински хеликоптера, каза министър Гвоздейков
21:16, 23.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
След потъването на кораб в река Дунав край Свищов - има ли замърсяване
След потъването на кораб в река Дунав край Свищов - има ли замърсяване
21:01, 23.07.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Мините по границата с Гърция - защо районът все още не е обезопасен
Мините по границата с Гърция - защо районът все още не е обезопасен
20:48, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
Доставиха нови фургони във Воден, след като част от старите се оказаха негодни
Доставиха нови фургони във Воден, след като част от старите се оказаха негодни
20:18, 23.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Пернишкият окръжен съд спря събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански
Пернишкият окръжен съд спря събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански
20:09, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:20 мин.
Засегнатите от пожарите в Болярово ще получат финансова помощ по схемата "де минимис"
Засегнатите от пожарите в Болярово ще получат финансова помощ по схемата "де минимис"
19:31, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
Аркади Шарков: Колкото по-малко резки промени се правят в здравната система, толкова по-добре работи тя
Аркади Шарков: Колкото по-малко резки промени се правят в здравната система, толкова по-добре работи тя
19:03, 23.07.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Иван Иванов: Ще направим всичко необходимо третият мандат да бъде реализиран
Иван Иванов: Ще направим всичко необходимо третият мандат да бъде реализиран
18:50, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
ПП-ДБ-СС обвиняват ГЕРБ и БСП в саботаж на плана за рециклиране на боклук в София
ПП-ДБ-СС обвиняват ГЕРБ и БСП в саботаж на плана за рециклиране на боклук в София
18:48, 23.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Камион с пренабити номера е вкарвал нерегламентирано отпадъци в завода край София
Камион с пренабити номера е вкарвал нерегламентирано отпадъци в завода край София
18:31, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
Съдът обяви за нищожно прехвърлянето на акции от Пловдивския панаир към община Варна
Съдът обяви за нищожно прехвърлянето на акции от Пловдивския панаир към община Варна
18:02, 23.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Топ 24
Най-четени
Масирани проверки в градския транспорт
Масирани проверки в градския транспорт
След изборите в Русия
След изборите в Русия