НОВИНИ

Финален диспут с участието на девет водачи на листи от: Атака, Коалиция за България, ГЕРБ, Синята коалиция, БНД, РЗС, Коалиция Напред, ДПС и НДСВ

Партийната политика в Европейския парламент и интересите на България. Това дебатираха в безпрецедентен формат от девет водачи на листи: Димитър Стоянов - Атака, Ивайло Калфин - Коалиция за България, Румяна Желева - ГЕРБ, Надежда Михайловa - Синята коалиция, Борислав Великов - БНД, Димитър Абaджиев - РЗС, Любен Дилов - Коалиция "Напред", Филиз Хюсменова - ДПС, Меглена Кунева - НДСВ.

финален диспут участието девет водачи листи атака коалиция българия герб синята коалиция бнд рзс коалиция напред дпс ндсв
bnt avatar logo
от БНТ
22:50, 05.06.2009
Чете се за: 04:00 мин.
У нас

Партийната политика в Европейския парламент и интересите на България. Това дебатираха в безпрецедентен формат от девет водачи на листи: Димитър Стоянов - Атака, Ивайло Калфин - Коалиция за България, Румяна Желева - ГЕРБ, Надежда Михайловa - Синята коалиция, Борислав Великов - БНД, Димитър Абaджиев - РЗС, Любен Дилов - Коалиция „Напред", Филиз Хюсменова - ДПС, Меглена Кунева - НДСВ. Сред тези девет политици трима са били министри, трима евродепутати, двама лидери на партии, един председател на парламента и един еврокомисар. Така че във финалния дебат преди изборите за ЕП се сблъскаха компетентност и опит.

Диспутът се проведе според изискванията на закона и сключеното между партиите и БНТ споразумение, при равно време и ред, определен от жребий на ЦИК за ЕП. Диспутът започна с краткото встъпление на участниците и отговор на въпроса - как водачите ще ни убедят, че тяхната победа и победата на съмишлениците им ще бъде добра за България.

Димитър Стоянов - Атака:
"Колкото повече представители на "Атaка" има в ЕП, толкова по-голям отпор ще има на петата колона на Анкара в ЕП Движението за права и свободи, толкова по-голям шанс има България да се противопостави на техния непрестанен лобизъм за влизането на Турция в ЕС. Второто нещо, което ще бъде много важно, тъй като уважаемите социалисти много рекламират как се борели за българското здравеопазване и как защитавали българското здравеопазване в европейските директиви, аз бях човекът, който накара българската здравна каса да спазва европейските директиви в България да изпраща българите, нуждаещи се от лечение в чужбина. Те го проспаха това - аз бях човекът, който принуди здравната каса да спазва това законодателство. Така че нашата политика е ясна: колкото повече представители на Атака, толкова по-малко влияние на ДПС, толкова повече внимание на социалните въпроси".

Ивайло Калфин - Коалиция за България:
"
Предлагам още веднъж на колегите да поставим националните интереси над партийните. Има неща, от които България има нужда, които излизат извън партийните ни различия и аз мисля, че в следващия ЕП това би трябвало да бъде едно от най-важните неща, които могат да се свършат от българските евродепутати. Предлагам на всички 1 път месечно избраните 17 български евродепутатите да се срещат, да обсъждат кои са десетте важни въпроса за България и да мислят как точно ще ги защитят. Оттам-нататък следват партийните различия".

Румяна Желева - ГЕРБ:
"
ГЕРБ е първа политическа сила в България и на предстоящите избори, и на предишните избори ние участвахме в голямото политическо семейство на Европейска народна партия. Използвам случая да поздравя моите колеги от Холандия, които вече победиха и отново политическото семейство на Европейска народна партия ще бъде най-влиятелното в ЕП. Това дава гаранция, когато говорим за отстояване на национални интереси, че ние евродепутатите от ГЕРБ ще имаме съмишленици в най-голямото политическо семейство, ще можем да провеждаме позицията на България чрез най-силната парламентарна група в ЕП. Акцент и фокус на тази политика ще бъде социалната пазарна икономика, отстояването й, т.е. фокус върху образованието, здравеопазването, върху човека. Ние сме народна партия и участваме в народното семейство на европейската десница".

Надежда Михайлова - "Синята коалиция":
"
Хората, които са в "Синята коалиция" са специалисти по печелене на доверие в Европа, а не по загубата на доверие. Това сме го показвали не веднъж и ще го покажем отново. „Синята коалиция" се очертава като реалната алтернатива на тройната коалиция на тези избори. Колкото до алтернативата за "Синята коалиция" никога не се е чувало, че ще прави под каквато и да е форма коалиция с БСП, никога не сте чули, няма и да чуете".

Борислав Великов - БНД:
"Ние от Българска нова демокрация ще изпратим нашия представител в ЕП в Европейската народна партия. Ние бихме защитавали това, което ЕНП има като данъчна политика - по-ниски данъци. Бихме се опитали да убедим колегите от левицата, че не си струва да подкрепяме това, което е в програмната декларация на Партията на европейските социалисти, че не бива да има държави с преференциални данъчни условия, тъй като това не е в интерес на България".

Димитър Абaджиев - РЗС:
"
Ред, законност и справедливост е новият десен проект на България, член на Европейския съюз на консерваторите. Не случайно и много български демократи все повече ни подкрепят. Днес официално Съюзът на репресираните застана зад каузата на РЗС. В ЕП именно като членове на европейските консерватори българите ще имат гаранция чрез РЗС за защита на българските национални интереси, за по-малко бюрокрация, но повечето гласове още сега на европейските избори ще гарантират на българите начало на радикална промяна, на това да си отиде политико-икономическата мафия и нейните представители в българската политика и България да се вземе от мафията и да се върне на гражданите и регионите".

Любен Дилов - Коалиция "Напред":
"Движение „Напред" е съставено от четири формации, може би единствените, които никого не наругаха в тези изборите. Това са ВМРО, ЗНС, Гергьовден и Единната партия. Ние смятаме, че можем да направим номер 13 фатален за статуквото. Ние смятаме, че ако нещата продължат, както досега с реалното участие и на управляващи, и на опозиция следващите финансови средства, които ще получаваме от ЕС, ще ги получаваме в белязани банкноти. Ние не можем да се примирим с това положение. Ние вярваме, че националният интерес на България е интересът на всеки конкретен българин. И затова е ЕП, независимо, че имаме две партии-членки на Европейската народна партия, ние ще потърсим подкрепа оттам - откъдето ще ни я дадат тези, които припознават интересите на отделните българи и за свои интереси. Надявам се с моите колеги да бъдем национален отбор и да имаме резултати, които да радват българите".

Филиз Хюсменова - ДПС:
"Избирателят не е абстрактно понятие. Той е човекът, който работи, който си изкарва прехраната и който се грижи за децата си. Всички избиратели не са безразлични към своето бъдеще. В този смисъл ние ще продължаваме да работим за това - дневният ред на гражданите на ЕС, на България да бъде дневният ред на ЕП. Защото скорошно проучване на ЕС сочи, че гражданите имат нужда да се решават техните ежедневни проблеми. През отминалия период евродепутатите на ДПС в най-висока степен са защитавали националния интерес по време на гласуването и това може да видите в справката на специалния сайт, който отчита гласуванията на евродепутатите в ЕП".

Меглена Кунева - НДСВ:
"Партията на либералните демократи в ЕП беляза в изминалите 5 години дневния ред с няколко много важни теми. Едната от тях ще остане тема и за следващите 5 години: протекционизъм или отворена икономика. От една страна протекционизъм звучи като защита, като комфорт, но за новите страни и особено за най-новите като България и Румъния, ако се даде воля на този протекционизъм, който либералните демократи удържат, то това означава например да се изтеглят инвеститорите от нас. Аз мисля, че България ще продължи да има нужда от отворена европейска икономика. И това е кауза на либералните демократи. Другата много важна тема е т.нар. пета свобода. Освен тези четири, които знаем - свободата на придвижване на хора, на капитали, на услуги, на стоки, именно либералният комисар - Янез Поточник с помощта на своето политическо семейство въведе петата свобода - свободата на образование и свободата на придвижване на хората, които правят наука и изследвания. Тази тема е също много важна за България. Светът не е само икономика".

Вижте целия дебат във видеоматериала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
14:37, 26.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
14:35, 26.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Административният съд потвърди решение на ОИК за избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
Административният съд потвърди решение на ОИК за избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
14:33, 26.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Джевдет Чакъров се оплака от натиск от страна на Делян Пеевски
Джевдет Чакъров се оплака от натиск от страна на Делян Пеевски
14:32, 26.07.2024
Чете се за: 01:35 мин.
КС обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията
КС обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията
14:23, 26.07.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Мобилната станция продължава да следи качеството на въздуха в района на Елин Пелин
Мобилната станция продължава да следи качеството на въздуха в района на Елин Пелин
14:11, 26.07.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Взривовете край Елин Пелин затихват, хеликоптери гасят, все още летят осколки (ОБЗОР)
Взривовете край Елин Пелин затихват, хеликоптери гасят, все още летят осколки (ОБЗОР)
13:54, 26.07.2024
Чете се за: 05:40 мин.
Версии след експлозиите: Експерти с различни мнения за взривовете в складовете с пиротехника
Версии след експлозиите: Експерти с различни мнения за взривовете в складовете с пиротехника
13:44, 26.07.2024
Чете се за: 05:52 мин.
Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
13:17, 26.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
13:13, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
Предимно слънчево време днес
Предимно слънчево време днес
13:00, 26.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
БЧК се включи с одеяла, храна и вода за засегнатите хора след взривовете край Елин Пелин
БЧК се включи с одеяла, храна и вода за засегнатите хора след взривовете край Елин Пелин
12:58, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Топ 24
Най-четени
Отделът за закрила на детето в Асеновград е допуснал пропуски по случая с отведените деца
Отделът за закрила на детето в Асеновград е допуснал пропуски по случая с отведените деца
Заключителен диспут с участието на извънпарламентарните партии и коалиции на тема: Партийната политика в Европейския парламент, позициите на големите европейски партии и интересите на България
Заключителен диспут с участието на извънпарламентарните партии и коалиции на тема: Партийната политика в Европейския парламент, позициите на големите европейски партии и интересите на България