НОВИНИ

АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време е за изложби

Коя е първата Мис България и къде е бил първия конкурс за красота? В галерия "Дечко Узунов" откриваме отговорите.

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 04.12.2018
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Мястото посочва заглавието на изложбата “Една история от Градското казино в София“. Там се е провел първият такъв конкурс, а сега се помещава Градската галерия. Изложбата показва и отношението на майсторите на четката и пластиката към женската красота.

"Каменният крал" се разкрива с видео инсталацията на Валентина Шарра.

Видеото е заснето в "Струпаница" - най-голямото древно срутище от скални блокове в България. Там е създаден лендарт проектът на Валентина Шарра “Пътеката на трептящите камъни”, която ще бъде открита официално през пролетта на 2019 г. Текстът е от последната, недовършена книга на Итало Калвино, "Под слънцето на ягуара", посветена на петте човешки сетива. Героят е безименен крал, обзет от параноя да не загуби трона си и никога не излиза от двореца. Всичко, което му остава, е да общува със света чрез слуха си.

Към тайнството на най-хубавите празници ни повежда изложбата в галерия Евдокия арт глас."Изкуството в канона и близо до него" - различният поглед на баща и дъщеря, свързани с изкуството - Румен Божинов и Гергана Никифорова.

Спокойни, празнични , наситени с положителна енергия - и сюжетите на Димитър Вецин ще ни заредят със светлина.

В един слънчев зимен ден те ни посрещат - вециновските герои и сюжети, пъстри и топли, напук на задаващия се студ и сняг..Романтиката и красотата на природата откриваме и в останалите сезони, празници и обичаи, съхранени като визуален етнографски документ в картините на Димитър Вецин.

В изложбата е включен и закачлив автопортрет на художника, нарамил бои и платно, запътил се по планинската пътека в търсене на най-хубавата и панорамна гледка към родното село, озаглавен "Добро утро господин Вецин". Слънчев ден ще огрява в галерия Париж до 12 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа на Ломско шосе в София, няма жертви
Верижна катастрофа на "Ломско шосе" в София, няма жертви
Шампион в ледени води: Петър Стойчев пред БНТ
Шампион в ледени води: Петър Стойчев пред БНТ