НОВИНИ

Балетът "Корсар" за първи път с премиера в Софийската опера

Балетът на Софийската опера добавя тази вечер в репертоара си една от най-рядко изпълняваните класики - "Корсар" от Адолф Адам. Заглавието се поставя за първи път в София. Сценичната версия е на световноизвестния хореограф Елдар Алиев.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:40, 24.11.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Оригиналната постановка на "Корсар" е създадена за Парижката опера. Версията, която е достигнала до нас днес е редакцията, направена от Мариус Петипа за Имперския театър в Санкт Петербург. Заради не особено сполучливото либрето по мотиви от творбата на Байрон "Корсар" балетът е рядко поставян и няма една утвърдена версия. Да го направи интересен за българската публика е амбициран хореографът Елдар Алиев. Той е запазил най-красивите балетни сцени и ги е обединил свои вариант на либретото с една водеща нишка.

Елдар Алиев хореограф: Любовта между Конрад и Медора. Конрад е пират, а Медора е гъркиня продадена в харема на пашата. Конрад се влюбва в нея и романтичната му душа взима превес на природата му на пират.

За балетните познавачи името на Елдар Алиев е синоним на перфекционизъм.

Катерина Петрова, прима балерина: Той е изключително взискателен, вижда най-малката подробност и иска тя да е перфектна. Най-малката стъпка, пръстче, всичко, всеки един детайл. Постепенно трябва да завибрираш на тази вълна, нямаш избор, но пък това те стимулира и те подготвя да работиш и да искаш да го направиш, да станеш толкова добър,колкото той иска да те види

"Корсар" е едно от класическите заглавия, в което има централни партии не за една а за две прими. Образът на Конрад също е умишлено е усложнен технически от Елдар Алиев. За да може мъжкият персонаж да е равностоен като присъствие на сложните женски роли.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветни противогази с името на град Русе
Цветни противогази с името на град Русе
Британската полиция обяви инцидента в Лондон за приключил
Британската полиция обяви инцидента в Лондон за приключил