НОВИНИ

Българите са с най-ниска продължителност на живота в ЕС

България има втората най-ниска продължителност на живота в ЕС, след Литва, и тревожно високи рискови фактори, като тютюнопушене, употреба на алкохол, увеличаване на затлъстяването. Това пише в Доклад на Европейската комисия, който очертава здравния профил на страната. Едно от заключенията е, че страната ни трябва да изразходва стратегически ограничените си ресурси. Някои от нашите здравни експерти обаче са склонни да оспорват данните в доклада.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:21, 24.11.2017
Чете се за: 01:59 мин.
Още

Профилът ни е очертан от официални наши данни за 2015 година. Ще рече нищо ново, нищо което да ни изненада. Но е стряскащо сравнението с другите.
Като например, за последните 15 години продължителността на живота тук и в Европа се е увеличила с 3 години, но нашата продължава да е много ниска. Пряка зависимост от брутния вътрешен продукт не е посочена, но е очевидна. Той е два пъти по-малък, два пъти по-малко са и разходите ни за здраве.

Най-честата причина за смърт са сърдечно съдовите заболявания и онкологичните. Може да се видят разликите при мъжете и жените - мъжете по-често от жените умират от онкозаболявания. Докладът говори за предотвратима смъртност, ние тук използваме преждевременна смърт - имаме спад на преждевременната смърт от сърдечно съдовите заболявания със 17%, предотвратимите инсулти обаче, са четири пъти по-високи от средните за Европа, 4 пъти по-вече са смъртни случаи от недобре лекувана хипертония.

Едва ли ще се изненадате от основните рискови фактори, но в сравнение останалите страни консумацията на алкохол и тютюнопушенето е над средните за Европа. По-добри са равнищата на затлъстяване у нас, но въпреки това цифрите говорят за обезпокоително нарастване на затлъстяването най-вече при момчетата. Рисковете за здравето са обвързани с нивото на образование и доходи. Повече са рисковете при по-бедните и необразовани.

По-лошите ни здравни резултати могат да се свържат и с преките плащания на пациентите - те са 48% у нас основно за лекарства и болници.
Макар и да борави с официална статистика, докладът има доста слаби места - коментират двама представители на важни играчи в здравната ни система.

Критериите, по които се събират статистическите данни са сгрешени, съответно дават изкривен профил - смята председателят на общопрактикуващите лекари. Като например, неубедителното изчисление на предотвратимата смърт при хипертония, ако се спазват всички лекарски предписания.

доц. д-р Любомир Киров - предс на сдружение на общопрактикуващите лекари - Тогава вашата смърт поради усложненията на хипертонията да се отложи във времето и това е предотвратимо ... ама това е малко като да гледаме на карти или нещо подобно. Да не търсим причината само в здравеопазването, защото българите сега да в България безработицата е по-малка - гледахме там едни цифри в сравнение с Европа дадени, да де но за какви пари работи българинът

Според д-р Киров и така заложеният бюджет за здраве, макар и с известно увеличение на парите в доболничната помощ няма да промени лошата тенденция. Защото 214 милиона лева означават 34 лева на година на човек за първична здравна помощ.

доц. д-р Любомир Киров - Или 2 лева и 80 стотинки на месец. Ако това е грижа за здравето... Нека всички сме наясно, че с това което се прави нищо по-добро няма да се случва.

Докладът на ЕК има доста пропуски и не отразява съществени тенденции свързани с лекарствената политика - смятат фармацевтите.

проф. Илко Гетов - предс на български фармацевтичен съюз - На първо място искам да кажа, че пациентите в България са едни от най - улеснените до достъпа до нови терапии например, че е въведена оценката на здравните технологии, но не са посочени резултатите от двугодишния опит на България в тази насока. И на второ място това е липсата на прогенерична лекарствена политика. Не е добре или е в отрицателна посока по отношение на ДДС върху лекарствата, което също е една от причините за повече плащания от страна на пациента и за харчене на публичен ресурс по отношение на лекарствата.

Все пак цифрите, макар и относителни, ясно очертават пътя, по който трябва да се върви - с акцент върху профилактиката, намаляване на ненужните хоспитализации, значително засилване на ролята на доболничната помощ, контрол на качеството - неща дето си ги знаем от години, но упорито преповтаряме старите си модели. Явно и следващата година, както личи от проектобюджета за здраве

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли нарушение край Микре седмица след зловещата катастрофа?
Има ли нарушение край Микре седмица след зловещата катастрофа?
От кореспондента на БНТ в Лондон: Няма жертви след тревогата на Оксфорд стрийт
От кореспондента на БНТ в Лондон: Няма жертви след тревогата на Оксфорд стрийт