НОВИНИ

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Тази година той е под мотото "Време е за свят без туберкулоза!". През цялата седмица имаше безплатни прегледи в много болници в страната. За Варна тревожен е фактът, че вместо да намаляват, случаите на болни от туберколоза се задържат на старите нива.

bnt avatar logo
от Нора Бочева
08:40, 24.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

86 души са посетили тази седмица варненския тубдиспансер, за да проверят здравния си статус. При двама от тях е установено, че са болни от туберкулоза.

доц. д-р Христо Ганчев - управител на СБАЛПФЗ-Варна: Почти не се е променила ситуацията. Не се увеличава, но и не намалява туберкулозата. Туберкулозата е болест на младите хора.

Миналата година от болестта във Варна са се лекували близо 120 души, двама от тях са починали. Според специалистите здравословният начин на живот е най-добрата превенция срещу туберкулозата.

доц. д-р Христо Ганчев - управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна: Все пак тя си остава едно социално заболяване, свързано с бедност, пари, хранене, начин на хранене и т.н. Питат ме има ли и богати хора болни. Да, има. Сутрин пие кафе с цигара, не закусва, качва се на колата и заминава. На обед е много зает, не обядва и вечерта...не яде... в крайна сметка се разболява.

В повечето от случаите туберкулозата засяга белите дробове и по-рядко други органи. Болестта е напълно лечима, ако се открие навреме, затова профилактичните прегледи са важни, напомнят специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей може да получи подкрепа за Брекзит, ако подаде оставка?
Тереза Мей може да получи подкрепа за Брекзит, ако подаде оставка?
Фелдшерите готвят протест
Фелдшерите готвят протест