НОВИНИ

"Жените на Балканите в следващите 100"

Балканска конференция на тема "Жените на Балканите в следващите 100" се провежда в Стара Загора. На нея представители на различни организации и институции, жени на ръководни и обществено-политически постове, обсъждат бъдещето на нежния пол. Проявата е част от тържествената програма за честванията по повод 100 години от създаването на Зонта интернешънъл - водеща световна организация от професионалисти, които се борят за правата на жените.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
20:43, 23.03.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Мисията на Зонта Интернешънъл е да подкрепя и създава възможности за жените по света чрез служба и застъпничество, да работи за равни права на мъжете и жените, за свят без насилие, в който всяка жена има възможност да развие пълния си потенциал. Една от основните цели, които си поставят от организацията е за равно заплащане на двата пола.

Донка Петкова, директор Зонта - България, Румъния и Македония: Разликата в България по статистика е около 15% по-ниско заплащане за жените, отколкото при мъжете. Най-голямо равенство има, мисля че в Литва ако не се лъжа. Примерно в една Румъния, в това отношение по статистика, която аз съм чела е на по-добро ниво.

Да бъдат приети законодателни промени за превенция на домашното насилие, както и държавата да изгради кризисни центрове във всяка точка у нас, е другото предложение на участниците в конференцията.

Според вицепрезидента Илияна Йотова тази дейност не може да бъде оставена само в неправителствения сектор.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Центровете трябва да се придружават с горещи телефонни линии,които по подходящ начин, защо не и анонимно, жените могат да съобщават за случаи на домашно насилие или за случаи на тормоз на работното място и тези центрове да работят с тях, с необходимите специалисти.

Проблемът с трафика на жени и киберпрестъпления срещу тях бяха сред другите обсъждани теми днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки се включиха в шествие - поклонение до Лагера на смъртта край Ловеч
Десетки се включиха в шествие - поклонение до "Лагера на смъртта" край Ловеч
Нови мерки срещу фалшивите решения от ТЕЛК
Нови мерки срещу фалшивите решения от ТЕЛК