НОВИНИ

Нови мерки срещу фалшивите решения от ТЕЛК

Нови мерки срещу издаването на фалшиви ТЕЛК-решения. Здравното министерство предлага в тях да се вписва кодът по международната класификация на болестите. Чрез него може да се проследи кога е поставена диагнозата и какви изледвания са правени.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:25, 23.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Кодът по международната класификация на болестите се вписва във всички медицински документи. Предвижда се да стане задължителен и за решенията на ТЕЛК.

Д-р Цветолюба Генкова - началник на отдел в Дирекция "Медицински дейности", МЗ: Може да се проследява това лице с тази диагноза какви изследвания е имало във времето, как е доказано, че това заболяване съществува при това лице.

За да използват кода, ТЕЛК и НЕЛК ще имат връзка със системата на Здравната каса. Предвижда се и промяна в правилата за определяне на степен на увреждане при хора с множество заболявания. Сега те се отчитат само, ако водещото е 80, а съпътстващите 50%

Д-р Цветолюба Генкова - началник на отдел в Дирекция "Медицински дейности", МЗ: Сега всъщност, този праг се сваля на 50%.

Така ако човек има повече от 2 заболявания, които носят над 50%, към водещото ще се добавят 20% от сбора на съпътстващите заболявания.

Д-р Цветолюба Генкова - началник на отдел в Дирекция "Медицински дейности", МЗ: Една не малка част от хората, които имат повече от едно увреждане ще получат по-голям размер на социална придобивка.
Весела Одаджиева - НГИ "Системата ни убива всички": Няма да реши въпроса на много от хората с множествени увреждания, които нямат две заболявания с 50 и над 50%. Тук спадат хората с аутизъм, със Синдром на Даун.
Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България: Със сигурност ще има потърпевши. Те ще бъдат много по-малко.

Ако промените се приемат, хората, които се чувстват ощетени от сегашните правила, ще могат да се явят на ТЕЛК по новите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жените на Балканите в следващите 100
"Жените на Балканите в следващите 100"
Политически реакции след двете оставки заради апартаментите на властта
Политически реакции след двете оставки заради апартаментите на властта