НОВИНИ

Фелдшерите готвят протест

Те ще се съберат пред Министерството на здравеопазването утре по обяд. Фелдшерите настояват за промени в Закона за съсловните организации, за да могат да учредят собствена, която да защитава интересите им пред институциите.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:32, 24.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Вили Батакчиева е фелдшер от 30 години. Работила е в селски здравен участък и училище, а от 10 години е част от филиала на спешната помощ в Куклен. Обслужва 17 населени места в така наречената родопска яка.

Вили Батакчиева - фелдшер: Работи се абсолютно всичко като патология, което може да се случи, има дни, които са спокойни, има дни, в които екипът е зает непрекъснато.

Фелдшерите у нас са около 3000. Повечето работят в спешна помощ. От години искат законодателни промени, за да учредят собствена съсловна организация, като тези на лекарите и зъболекарите. В момента те са част от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Вили Батакчиева - фелдшер: Няма равнопоставеност в организацията, те не познават и нашата работа. Няма как да я познават, защото те имат достатъчно проблеми, вижте сестрите в момента с какви проблеми са.
Милка Василева - председател на БАПЗГ: Имат възможност да поставят своите искания и интереси на всички нива в нашата организация.
Александър Александров - председател на Сдружение на фелдшерите в България: Ние можем да се справим с тривиалните неща в медицината. Ние не можем да повишаваме квалификацията си и образованието си в тази насока. Сега ни пречи това, че ние не сме обособени със закон.
Милка Василева - председател на БАПЗГ: Имаме създадена изключително добре организирана структура за продължаващо обучение, за сертифициране. Така че неоснователни са претенциите.

Утре фелдшерите ще протестират пред Министерството на здравеопазването. Очаква се към тях да се присъединят и медицинските сестри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата
Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата
Кубрат Пулев постигна отлична победа с нокаут
Кубрат Пулев постигна отлична победа с нокаут