САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Актьорът Ян Енглерт получи почетен плакет от президента Радев

Президентът Румен Радев връчи почетен плакет "Св.св.Кирил и Методий" на полския актьор Ян Енглерт. Българските зрители го познават като отец Ередия от филма "Осъдени души".

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:12, 23.03.2019
Чете се за: 00:33 мин.
Животът

Ян Енглерт беше удостоен с плакет "Свети свети Кирил и Методий" за значимия принос към съвременното изкуство и популяризирането на българската култура. Президентът Радев определи като знаково участието на Енглерт в "Осъдени души".

Румен Радев - президент на Република България: Вие не просто изиграхте една блестяща роля. Но след този филм, Вие се превърнахте в посланик на нашата култура, който продължава да твърди неотменно, че помни България, че държи на българската публика, че държи на приятелството с България.

Ян Енглерт каза, че това е най-високото отличие, което е получавал в живота си.

Ян Енглерт - актьор: Има нещо много вълнуващо в това, че получавам това отличие н в страната чийто език говоря и в която работя толкова години за развитие на полската култура. А съм удостоен с толкова високо отличие в България.

На тържествено заседание Академичният съвет на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" удостои Ян Енглерт с почетното звание "Доктор хонорис кауза". Част от словото на актьора беше на български език.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Турция стартира антитерористична операция с проверка по границата със Сирия
Турция стартира антитерористична операция с проверка по границата със Сирия
Десетки се включиха в шествие - поклонение до Лагера на смъртта край Ловеч
Десетки се включиха в шествие - поклонение до "Лагера на смъртта" край Ловеч