НОВИНИ

Десетки се включиха в шествие - поклонение до "Лагера на смъртта" край Ловеч

Десетки репресирани от комунистическия режим и обикновени граждани се включиха в традиционното шествие - поклонение, организирано от Съюза на демократичните сили в памет на жертвите от лагера "Слънчев бряг" край Ловеч.

bnt avatar logo
от Дарина Найденова
20:54, 23.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Шествието тръгна от центъра на Ловеч, за да достигне мястото, където между 1959 и 1962 г. е бил лагерът на смъртта. Първото шествие поклонение се провежда преди 30 години, когато за първи път се заговаря за зверствата на комунистическия режим. Според някои времето вече изтрива следите в паметта на поколенията за случилото се край Ловеч.

Кирил Николчев: В някаква степен се забрави и то от младите хора. Защото, за голямо съжаление, те не знаят или много малко знаят. Това е един дълъг период от време, който е така или иначе наша история. Хубава или лоша, но наша история. Трябва да се знае.

Всяка година бившият лагерник Кольо Вутов от луковитското село Торос се връща на това зловещо място.

Кольо Вутов: Няма нещо, което да изтрие тук тая памет, от кръста до оня връх тези скали са изровени с голи ръце. Тая рана, която ние сме сложили тука, никога никой не е в състояние да я заличи.

В лагера край Ловеч намират смъртта си над 150 души. Предстои в края на март общинският съвет в града да вземе решение за изграждане на параклис в тяхна памет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьорът Ян Енглерт получи почетен плакет от президента Радев
Актьорът Ян Енглерт получи почетен плакет от президента Радев
Жените на Балканите в следващите 100
"Жените на Балканите в следващите 100"