НОВИНИ

Имунизационното покритие при децата се свива

Закъснялата доставка на ваксина против хепатит Б за новородените вече е в България и до края на седмицата ще бъде разпространена в цялата страна. Заради забавянето на ваксини от една страна и заради настроенията срещу задължителното ваксиниране от друга, имунизационният обхват през миналата година се е свил значително в някои възрастови групи при децата. Едва половината от 6-годишните са получили всички задължителни имунизации.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова Диана Тодорова
16:25, 29.03.2016
Чете се за: 01:47 мин.
Още

Марея е на година и седем месеца и е имунизирана с всички задължителни ваксини.

Радена, майка на Марея: Аз вярвам, че това е важно, както за да предпазя моето дете, така и за всички останали. Има достатъчно деца, които нямат възможност да бъдат имунизирани заради нисък имунитет или наследствени причини, така че е и социална отговорност от моя страна аз да ваксинирам детето си.

Майката на Марея се страхува, че въпреки изискването, не всички деца в детските градини са ваксинирани, а родителите представят фалшиви бележки. Статистиката сочи, че през 2015-та почти 96% от новородените са били ваксинирани. По-слабо е имунизационното покритие при децата на година и 6 месеца - 65%, а едва половината от шестгодишните са получили всички задължителни ваксини през 2015-та година.

проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация: Дължи се на комплексини причини, както обичаме да казваме. Една част, да - на антиваксиналните движения и настроения, втора част - на неинформираност. И трето, има обективни причини с недостига на определени ваксини специално за тази възрастова група.

д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: За момента имаме всички необходими за изпълнение на календара ваксини, вчера се получи и хепатит Б ваксината, която е забавена доставка от миналата година, така че прекъсване няма.

За да се избегне забавянето на ваксини, от педиатричната асоциация предлагат процедурата по поръчка да започва две години преди датата на доставка. Друго от предложенията на асоциацията за оптимизиране на ваксинацията е договорите за доставка на ваксини да се сключват за 3 или 5 години. За да се избегнат пропуски в имунизационния календар, Българската педиатрична асоциация предлага и да се натрупва резерв от необходимите задължителни ваксини за поне 3 месеца. Предложенията са обединени в искането за създаване на Национална програма за оптимизиране на ваксинопрофилактиката в страната. Идеята е програмата да обхване всички проблеми в сферата - снабдяване, изпълнение на имунизационния календар и повишаване на информираността на населението.

Освен забавянето на доставката на ваксини, причина за свиването на имунизационното покритие е и миграцията, отчитат от Българската педиатрична асоциация. Оттам отбелязват, че много деца пътуват с родителите си заради сезонната им заетост и по този начин трудно се проследява дали са им сложени всички ваксини, посочени в задължителния имунизационен календар.

По-ниските проценти на ваксинирани деца се дължат и на настроенията срещу задължителното ваксиниране и опасенията на родители за безвредността на ваксините, посочват експертите.

Радена, майка на Марея: Като всеки родител и аз се притеснявам от възможни странични реакции, но за щастие тя е ок, не е имала нито температура, нито зачервяване, нито нищо.
;

Сигналите за нежелани реакции от ваксини през миналата година са 7% от всички оплаквания от лекарствени продукти, които постъпват в Изпълнителната агенция по лекарствата.

д-р Мария Попова, Изпълнителна агенция по лекарствата: Това са реакции на мястото на апликацията, това са много често температура, неспокойство при малките деца, възможно е обрив да се появи.
БНТ:
Има ли трайни последствия?

д-р Мария Попова, Изпълнителна агенция по лекарствата:
Досега нямаме причинно-следствена връзка с трайни последствия.

В момента се разработва електронен регистър на имунизациите, който ще бъде готов след година. Проектът се изпълнява от Националния център по заразни и паразитни болести, а крайният срок е април 2017 година. След като системата бъде изработена, тя трябва да се обвърже с информационната система на личните лекари. По този начин ще е възможна проверка за имунизациите на всеки пациент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да спиш сред акули
Да спиш сред акули
Седмица след атентатите в Брюксел, летище Завентем остава затворено
Седмица след атентатите в Брюксел, летище Завентем остава затворено