Как споразумението ЕС - Великобритания засяга българите

Като стимул за оставането на страната в съюза лидерите на останалите 27 държави постигнаха споразумение с Лондон, което, ако бъде приложено, ще доведе до някои ограничения за европейците, живеещи във Великобритания.

Владислав Велев
от Владислав Велев
10:35, 28.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Споразумението ще влезе в сила единствено, ако резултатът от референдума е "За" оставане на Великобритания в Европейския съюз. Пряко влияние върху европейските мигранти на Острова ще имат разпоредбите, свързани с изплащане на добавки към работната заплата и детски. Лидерите се договориха изплащането на т.нар. данъчен кредит - доплащане към най-ниските заплати - да може да бъде отказвано в продължение на четири години. Но това ще може да става само ако страната докаже, че има засилен натиск върху нейната социална система, а останалите европейски държави приемат това. В момента това е малко вероятно, тъй като британската икономика е в добро състояние и ще бъде много трудно да се убедят останалите държави, че доплащането на няколко стотин хиляди души ще бъде проблем. Този защитен механизъм ще може да съществува в продължение най-много на седем години. Същата мярка към трудовия си пазар ще може да прилага която и да е друга държава от Европейския съюз.

;

Изплащането на детските надбавки, когато родителят работи във Великобритания, а детето е в друга държава, ще бъде ограничено до размера, който добавките имат в родината. Така например, ако майката на едно дете работи в Лондон и има право на 250 лири детски, но детето живее в България, тя ще получи само 35 лева. Това правило ще влезе в сила веднага само за новопристигналите мигранти, а за вече намиращите се във Великобритания - от 2020 година.

Критици на Камерън казват, че тези мерки няма да спрат миграцията, нито пък ще имат голям финансов ефект. Например "изнесени детски" получават по-малко от 40 хиляди деца. Поддръжници на споразумението твърдят, че това е стъпка в правилна посока.

Ако на референдума мнозинството гласува за излизане от Европейския съюз, споразумението няма да се прилага.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Забраняват груповите изяви на улични музиканти
Забраняват груповите изяви на улични музиканти
В Швейцария гласуват в референдум с 4 въпроса
В Швейцария гласуват в референдум с 4 въпроса