НОВИНИ

Как споразумението ЕС - Великобритания засяга българите

Като стимул за оставането на страната в съюза лидерите на останалите 27 държави постигнаха споразумение с Лондон, което, ако бъде приложено, ще доведе до някои ограничения за европейците, живеещи във Великобритания.

Владислав Велев
от Владислав Велев
10:35, 28.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Споразумението ще влезе в сила единствено, ако резултатът от референдума е "За" оставане на Великобритания в Европейския съюз. Пряко влияние върху европейските мигранти на Острова ще имат разпоредбите, свързани с изплащане на добавки към работната заплата и детски. Лидерите се договориха изплащането на т.нар. данъчен кредит - доплащане към най-ниските заплати - да може да бъде отказвано в продължение на четири години. Но това ще може да става само ако страната докаже, че има засилен натиск върху нейната социална система, а останалите европейски държави приемат това. В момента това е малко вероятно, тъй като британската икономика е в добро състояние и ще бъде много трудно да се убедят останалите държави, че доплащането на няколко стотин хиляди души ще бъде проблем. Този защитен механизъм ще може да съществува в продължение най-много на седем години. Същата мярка към трудовия си пазар ще може да прилага която и да е друга държава от Европейския съюз.

;

Изплащането на детските надбавки, когато родителят работи във Великобритания, а детето е в друга държава, ще бъде ограничено до размера, който добавките имат в родината. Така например, ако майката на едно дете работи в Лондон и има право на 250 лири детски, но детето живее в България, тя ще получи само 35 лева. Това правило ще влезе в сила веднага само за новопристигналите мигранти, а за вече намиращите се във Великобритания - от 2020 година.

Критици на Камерън казват, че тези мерки няма да спрат миграцията, нито пък ще имат голям финансов ефект. Например "изнесени детски" получават по-малко от 40 хиляди деца. Поддръжници на споразумението твърдят, че това е стъпка в правилна посока.

Ако на референдума мнозинството гласува за излизане от Европейския съюз, споразумението няма да се прилага.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраняват груповите изяви на улични музиканти
Забраняват груповите изяви на улични музиканти
В Швейцария гласуват в референдум с 4 въпроса
В Швейцария гласуват в референдум с 4 въпроса