НОВИНИ

В Швейцария гласуват в референдум с 4 въпроса

Референдум с четири въпроса се провежда днес в Швейцария. Темите са за миграцията, инфраструктурата, данъците и търговията. Един от въпросите предизвика остри критики - да бъдат ли екстрадирани чужденците, в случай, че извършат дори дребни престъпления?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:33, 28.02.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Идеята за провокативния въпрос е на консервативната Швейцарска народна партия. Предложението е всеки чужденец, който извърши две престъпления в рамките на 10 години, да бъде автоматично екстрадиран. До този момент, принудително напускане на Швейцария беше в сила за извършителите на убийство или сексуално посегателство и то след съдебен процес. За силно затягане на мерките се заговори след началото на бежанската криза в Европа и извършените от мигранти нападения в Кьолн.

Ив Нидегер, депутат от Швейцарската народна партия: "Още преди години казахме, че нещо лошо ще се случи. Тогава още не бяхме станали свидетели на тази варварска инвазия, на тези престъпления. Смятам, че няма нищо лошо в това да търсим ефективен механизъм за предпазването на гражданите на Швейцария. В случая - като отстраним от обществото тези, които не спазват законите".
;

Предвижда екстрадиране както за тежки престъпления, така и за нарушения като каране с превишена скорост или обида на държавен служител. Една четвърт от швейцарското общество са чужденци. Ако отговорът на днешното допитване бъде "да", ситуацията за живеещите в страната близо два милиона чужди граждани, коренно ще се промени.

Едгар Рикон, испанец: "Притеснявам се, че може да ме депортират за нещо дребно - като това да премина на червен светофар например".

Изчислява се, че ако подобен закон беше в сила, само за миналата година от страната щяха да бъдат прогонени поне 10 хиляди души. Според социологически проучвания обаче е малко вероятно предложението да бъде одобрено на днешния референдум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как споразумението ЕС - Великобритания засяга българите
Как споразумението ЕС - Великобритания засяга българите
Мартеници в Екомузея в Русе
Мартеници в Екомузея в Русе