НОВИНИ

Проф. Чуков: Сирийската криза много отдавна е дуалистично управляема

Изключително важен ден за Сирия. От нула часа местно време влезе в сила прекратяването на огъня, договорено по инициатива на САЩ и Русия. Примирието не се отнася до "Ислямска държава" и Фронт ал- Нусра, които контролират около половината от територията на страна.

bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 27.02.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Точно в такива райони днес имаше сблъсъци. Затишието е крехко и между другите участници в конфликта - няколко снаряда, например, са паднали в жилищни райони на Дамаск. Снощи с резолюция Съветът за сигурност призова страните да спазват договореностите. Русия днес спря въздушните удари в зоната на групировки, дали заявки да спазват примирието.

Вчера Русия и САЩ са си разменили карти и списъци на формированията, присъединили се към споразумението. Какви са сценариите при успех или неуспех на примирието?

Проф. Владимир Чуков, арабист: Ако погледнем последната резолюция 2268, буквално два часа преди самото споразумение за прекратяване на огъня, виждаме, че сирийската криза много отдавна е дуалистично управляема. Ключовите играчи са САЩ и Русия, дори за сметка на участниците в двете коалиции, които те управляват. Има предпоставки за намаляване на напрежението, което беше основната причина за изтласкването на стотици хиляди сирийци. Въпросът е споразумението наистина да устои, изпитателният срок е две седмици. Ако примирието не успее - губещи са всички обекти в резолюция 2268, т.е. всички онези, които би следвало да бъдат опоненти, да бъдат противници на "Ислямска държава" и на Муса ще загубят. Ако споразумението не успее, печелещи ще бъдат двете терористични организации. Последните месеци показват, че двете големи сили - Русия и САЩ, имат целия инструментариум - политически, дипломатически и военен, в това число и забелязваме напоследък т.нар. приятелски огън. Т.е. залогът е твърде голям, за да бъде проигран от двете големи държави.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млади учени се конкурираха в Лаборатория за слава FameLab
Млади учени се конкурираха в "Лаборатория за слава FameLab"
НЗОК поема модерната терапия за лечение на Хепатит С
НЗОК поема модерната терапия за лечение на Хепатит С