НОВИНИ

Репортерски поглед: Новият светец - Свети Серафим Соболев

България и Русия имат нов светец - Свети Серафим Соболев. Почитта към него започва още в средата на миналия век, веднага след смъртта му през 1950 година. Хората пишат писма с молби до архиепископа и той помага. Свидетелства за чудесата на Софийския чудотворец ще видите в репортерския поглед на Елиана Димитрова. Самата тя има голям принос за канонизацията - неин репортаж беше приложен като доказателство.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:58, 28.02.2016
6949
Чете се за: 03:04 мин.
У нас

* * *

Репортаж на Елиана Димитрова, който е изпратен в Москва като част от доказателствата с искане канонизацията на архиепископ Серафим", вижте ТУК.

* * *

От петък сутринта владика Серафим вече е светец и за Българската православна църква. Руската църква го канонизира още в началото на февруари и така той стана от малкото светци в историята, канонизирани от две църкви едновременно. Хората в България обаче го почитаха за светец далеч преди да бъде обявено прославлението му. Те идваха в криптата и пишеха писма с молба за помощ. През октомври 2014 година предстоятелят на Руската църква архимандрит Филип потърси помощ от Българката национална телевизия. Поводът - българите, на които е помогнал владика Серафим да представят медицински доказателства и експертизи за това. И заваляха свидетелства за чудесата му.

Цветелина Николова: "Три дни прекарах тук, идвайки и молейки се на владика Серафим, на третия ден, на 27 декември една жена почука на вратата ми и върна портмонето ми с всички документи и икони, което беше най-ценното за мен".
Христо Петков, служител в храм “Св. Николай”: "Една жена дойде и каза, че след молитвата към владиката детенцето ѝ е излязло от кома. Всеки ден едно огромно количество хора, над 500 души минимум идват за поклонение тук".

Оказа се и, че майката и бабата на една от жените, дошли в храма, са се срещали с владика Серафим.

Сава Генчева: "Онова възхищение, с което моята майка и моята баба са говорили за онзи стил на живот, християнските ценности, които той е насадил в тях, те всичко предаваха и на нас. Тук има една притегателна сила. Към който българин да се обърнете, винаги биха казали, че да, той трябваше отдавна да бъде канонизиран".

Нужните медицински документи бяха събрани учудващо бързо от българите и към края на декември 2014 г. бяха изпратени в Москва. Като доказателство беше приложен и репортаж на "По света и у нас". Така завърши и първият етап от канонизацията на архиепископ Серафим.

Архимандрит Филип, предстоятел на Руската православна църква "Св. Николай Чудотворец": "Имаше много свидетелства за излекуване от онкологични заболявания, с приложени епикризи и медицински документи, имахме свидетелства за благодатна помощ просто при тежки обстоятелства в живота, за помощ при изпити на ученици и студенти, за помощ на безплодни семейства".

В криптата, където е погребан ахриепископ Серафим Соболев, писмо с молба написах и аз.

И днес стотици българи написаха и пуснаха писма до архиепископ Серафим. Всеки със своята болка, своето желание и своята надежда,

Преди година стана ясно, че Архиерейският събор на Руската православна църква трябва да прецени и реши дали владика Серефим да бъде обявен за светец през февруари 2016 г. Още тогава един от руските митрополити - Лонгин каза, че самата канонизация е формален акт, а владика Серафим отдавна се е издигнал до Бога.

Саратовски и Волски митрополит Лонгин: "Но аз мисля, че този акт ще се състои, защото има очевидни неща, за които не можем да спорим - това са чудесата и продължаващата толкова десетилетия почит към владиката. Мисля, че въпросът ще се реши рано или късно"

"Много от хората вярват в него и в това, което може да осъществи като мечти и желания на хората най-вече може би за здраве и благоденствие".
Неофит, Патрирах Български: "Не бих посмял да оценявам качествата на дядо Серафим, но той безспорно ги има. Ако е воля божия, ще стане!"

И стана - през декември 2015 г. съвместна българо-руска църковна комисия реши - няма препятствие за канонизацията на владика Серафим. А хората не спират да идват и да се молят в очакване на чудо.

"Имаме една жена, която преди да тръгне за онкологична операция го помоли и живее и досега вече много време, повече от години даже. Уши за него един гоблен със Спасителя, подари го на църквата, заедно дойдохме, подарихме, осветихме, това единия случай, събирахме много данни има и други, но това беше най-яркото. - Заслужава да бъде светец? Абсолютно".

Канонизацията в Русия беше обявена на 3 февруари 2016 година по време на Архиерейския събор. И след като владиката вече е светец какво ще се случи в Руската църква, ще има ли още повече поклонници?

;
Архимандрит Филип, предстоятел на Руската църква "Св. Николай Чудотворец": Струва ми се, че владика Серафим се почиташе като светец и преди тази канонизация, затова може да се каже, че за много хора този факт вече се е състоял. Но, да, вече започнаха да идват повече хора. Нямам точна статистика, но това се вижда".

И хората вече са доволни, че имат нов небесен покровител - Свети Серефим - Софийски Чудотворец.

"Като разбрах за това наистина бях много щастлива, защото с неговата помощ като божий пратеник съм преодолявала много трудности в живота си".
Волоколамски митрополит Иларион: "Виждаме, че в криптата идват много хора, виждаме как стават чудеса и изцеление на болни. Това е свидетелство, че Владика Серафим чува молитвите на хората и че помага на всички, които идват да се поклонят на мощите му. Всеки светец обединява хората. Разделя ги греха, а ги обединява светостта".

Канонизацията на владика Серафим от Българската православна църква беше на 26 февруари, а катедралния храм отдавна не беше събирал толкова хора.

"Помогнал ми е, дъщеря ми беше болна, идвах, писвах писма, тука молих се, оправи се, получаваше така гърчове и съм благодарна и вярвам в него и много го почитам".
"Уважавам и се прекланям пред светеца, помага и се надявам на всички хора да помогне, да върши чудеса и да продължава да прави чудеса".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намалява безработицата в област Варна
Намалява безработицата в област Варна
Рекордни посещения на панаира в Пловдив
Рекордни посещения на панаира в Пловдив