НОВИНИ

"Мелодии с аромат на роза" по случай 70 години дипломация София - Пекин

Находка на камерата на "По света и у нас" - оказа се, че БНТ е първата българска медия, пред която говори новият китайски посланик - Дун Сяодзюн. Центърът "Конфуций" в София се превърна в център на положителна енергия при откриването на конкурса "Мелодии с аромат на роза" - за песни на китайски език по случай 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между София и Пекин. От начало до край невероятно зрелище в присъствието на новия китайски посланик беше и професор Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
17:10, 09.04.2019
14206
Чете се за: 00:33 мин.
Още

БНТ: Какво посрещане! Началото на един ваш успешен мандат ли ще е тук?

Н. пр. Дун Сяодзюн, посланик на Китай у нас: Така е. Топло посрещане в топла София, в един слънчев ден. В юбилейната година ни чакат много събития.

БНТ: Вярвахте ли, че в България има такъв голям интерес към китайския език и култура?

Н. пр. Дун Сяодзюн, посланик на Китай у нас: Нямах представа. Но го усещам. Колегите ми казваха за този интерес. Той е залог за бъдещето и е в основата на активния културен обмен и развитието на отношенията между нашите страни.

Оказа се, че Българската национална телевизия е първата наша медия, пред която говори новият китайски посланик. И оптимизмът му е подкрепен не само от статистиката, но и от събралите се китаисти - от първолаци до студентите в Алма Матер.

А не е тайна, че днес за Пекин София е не само традиционен надежден партньор, но и врата към диалог с Брюксел. Всеизвестно е и, че българската школа по китаистика е една от най-силните в света. Доказва го и ентусиазираната, пулсираща зала на конкурса с аромат на роза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артекс ще обжалва спирането на Златен век
"Артекс" ще обжалва спирането на "Златен век"
ЕС и Китай обсъждат сближаване в търговията, инвестициите и климата
ЕС и Китай обсъждат сближаване в търговията, инвестициите и климата