НОВИНИ

Коя ще бъде финансовата столица на Европа след Брекзит?

За престижното място на Лондон се борят много градове. Сред най-спряганите имена са: Франкфурт, Париж и Амстердам. Една източноевропейска столица, обаче, също се впусна в надпреварата. Как Варшава се надява да привлече финансовите инвеститори - вижте в материала на Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:23, 28.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Варшава няма да е същия град след Брекзит, убедени са много поляци. Полша реши да се възползва от напускането на Великобритания на Европейския съюз и да привлече лондонски инвеститори. Според изчисленията на полския вицепремиер, в страната му може да се преместят около 25 000 - 30 000 paбoтници oт Beлиĸoбpитaния.

Павел Панчжей, директор на Асоциацията на лидерите на бизнес услугите: Брекзит е факт. Но несигурността от това, което предстои, кара много компании, особено във финансовия сектор, да търсят решение. След като Тереза Мей потвърди, че Великобритания ще напусне Европейския съюз, по 4-5 компании месечно търсят информация за ползите, които могат да имат, ако прехвърлят дейността си в Полша.

Докато Франкфурт и Париж се състезават за големите банкови инвестиции, Варшава се цели в средните и по-малки компании. При тях заплатите не са толкова високи, но пък предлагат много работни места. Първите работници, които Полша се надява да привлече, са поляците, които работят на Острова. Според статистиката във Великобритания живеят около 700 000 полски граждани.

Марта Асеригаду, консултант: Много хора напуснаха страната, за да търсят работа. Те търсеха възможности за работа в чужди компании, за различни проекти. Но сега тези проекти, тези компании се насочват към Полша.

През последните години Полша успя да привлече финансови инвеститори, които отвориха огромни офиси в страната. Това, с което източноевропейската държава се оказва привлекателна за големите компании, е сравнително бързо разрастващата ѝ икономика и заплатите, които са малко под средното ниво за Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от крайбрежната алея остава затворена
Част от крайбрежната алея остава затворена
Корнелия Нинова: Нямам намерение да подавам оставка
Корнелия Нинова: Нямам намерение да подавам оставка