НОВИНИ

Менда Стоянова: Преструктуриране на икономиката ще доведе до европейски заплати

Около 20 процента увеличение на учителските заплати се предвижда от следващата учебна година. Точният процент ще стане ясен след отчитане на изпълнението на бюджета за първите 9 месеца. Това каза в студиото на "Денят започва" депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 22.06.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

За да има повишение на заплатите въобще, така че те да достигнат европейски нива, се налага преструктуриране на икономиката и ориентиране към високопродуктивни отрасли, които носят висока добавена стойност, коментира Стоянова.

Според нея държавата не може да се меси пряко в увеличаването на доходите, но има финансови механизми като вдигането на минималната работна заплата. Това обаче ще наложи корекция и на бюджетните възнаграждения и съответно повече разходи за държавната сметка, каза председателят на бюджетната комисия.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: Ако наистина от 2018 година минималната работна заплата стане 510 лева, така както е предвидено и тя продължи да расте в следващите години с един ръст от по 10%, това означава, че в някои бюджетни сфери средната работна заплата ще се изравни с минималната за страната, което е недопустимо, тъй като там работят хора с образование, квалификация и т.н. Това е социалната сфера, а там е изключително трудна работата. Там се работи на терен с хора в неравностойно положение. Сферата на културата - читалища, библиотеки, галерии и т.н., където скоро средната заплата също ще стане минимална. Така че това е от една страна стимулирайки ръста на доходите чрез административното вдигане на минималната работна заплата, това е едно предизвикателство и пред бюджета. Защото това означава, че трябва да се направи по-късно и следващата крачка, към увеличаване на заплатите в бюджетната сфера"
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители получиха камъни и пясък вместо бебешко мляко
Родители получиха камъни и пясък вместо бебешко мляко
Красен Кралев: Над 20 години не бяха правени инвестиции в спорта
Красен Кралев: Над 20 години не бяха правени инвестиции в спорта