НОВИНИ

От НПМГ с протестна кампания: "Не пипай моята гимназия"

Националната природоматематическа гимназия протестира срещу премахването на допълнителния приемен изпит по природни науки. Според новия Закон за училищното образование в гимназията вече ще се влиза само с изпитите от Националното външно оценяване. Учениците от гимназията стартираха кампания под надслов - "Не пипай моята гимназия", а учителите и родители ще работят по промени в Закона, които да върнат старото положение.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:35, 23.12.2016
14258
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Досега в гимназията се влизаше с три изпита - тестовете по български език и по математика от външното оценяване плюс още един - по биология, химия, физика, география или математика, организиран от самото училище. Новият закон обаче премахна третия изпит. Това важи и за още три училища в столицата. Учителите, родителите и учениците от гимназията смятат, че без изпита по природни науки ще падне престижа на училището.

Николай Костов, учител по български език и литература: "Ако бъде направено, ще снижи рязко и задължително нивото на прием в гимназията, оттам и нивото на кадрите".
Виктория Христова, ученичка 12-ти клас: "В цялата история на НПМГ, 52-годишната история на НПМГ, нашите ученици са приемани с такъв изпит".
Борил Горинов, родител: "Законът явно се е опитал да изравни всички училища в България като отреже най-добрите отгоре".

Директорката на гимназията Даниела Шошова казва, че ще изпълни закона и ще проведе изпитите по новата наредба, но застава зад учениците и колегите си.

Даниела Шошова - и.д. директор на НПМГ: "Би трябвало да продължи да се дискутира и да се търси решение в наша полза".
;

От училището смятат да започнат диалог с министерството и да предложат идеи за промяна в закона. Ще влязат в контакт и с другите училища в това положение. Според министерството връщане назад няма. Казват, че е имало два месеца за обсъждане на новата Наредба, когато е трябвало да реагират от гимназията.

Диян Стаматов, заместник-министър на образованието и науката: "Наредбата е разписана да е еднаква за всички неспециализирани паралелки и училища в страната с национално външно оценяване".

В същото време обаче своя трети изпит запазват училищата към Министерството на културата като НГДЕК и Италианският лицей. Според Стаматов те били специализирани гимназии и затова в Закона са отделени от другите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца дариха кучешка храна за животните в Общинския приют в Силистра
Деца дариха кучешка храна за животните в Общинския приют в Силистра
ДПС възстановява членството на Христо Бисеров
ДПС възстановява членството на Христо Бисеров