НОВИНИ

Откриват официално ​филиала на Лувъра в Абу Даби

Филиал на Лувъра ще бъде открит днес в столицата на Обединените Арабски Емирства. Специален гост на тържествената церемония в Абу Даби е френският президент Еманюел Макрон.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:48, 08.11.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Десет години след подписването на междуправителствена спогодба между Франция и Обединените Арабски емирства в Абу Даби се открива филиал на Лувъра.

Официалната церемония в присъствието на държавните ръководители на двете страни е днес, но филиалът на прочутия френски музей ще бъде отворен за посетители в събота с концерти и представления, които ще продължат до 14 ноември.

Автор на проекта е световноизвестният архитект Жан Нувел, а в строителството на музея са инвестирани 600 милиона евро. Филиалът на Лувъра е разположен върху изкуствения остров Саадият в покрайнините на Абу Даби. Той се помещава под впечатляващ стъклен купол.

Постоянната колекция ще включва около 600 произведения на изкуството от различни епохи и цивилизации, като 200 от тях вече са подредени за откриването. Само 5% от експонатите в общо 23-те галерии ще бъдат посветени на съвременното изкуство. Споразумението с френския музей е за 30 години, а стойността на постоянните и временните експозиции, заедно с правата за използването на името Лувър се оценяват на 1 милиард евро.

Във Франция се надигнаха гласове против предоставянето на името на Лувъра. За френския президент Макрон, който е специален гост на откриването днес, визитата в Абу Даби има и друго измерение.

Обединените арабски емирства са вторият търговски партньор на Франция в Персийския залив след Саудитска Арабия. За 2016 г. стокооборотът е бил близо 5 милиарда евро. Френският университет Сорбоната има филиал в Абу Даби. Двете страни разработват съвместни проекти в областта на възобновяемите енергии. Близо 30 000 французи живеят в ОАЕ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЛС: Парите за доболнична помощ са недостатъчни
БЛС: Парите за доболнична помощ са недостатъчни
Кметът на Сливен: Няма да има последствия за хората заради запора на сметките
Кметът на Сливен: Няма да има последствия за хората заради запора на сметките