НОВИНИ

Португалската певица Жоана Амендоейра за първи път на българска сцена

Португалската певица Жоана Амендоейра излезе за първи път на българска сцена. Една от младите изпълнителки на фадо пя пред публиката в кино "Люмиер". Преди концерта с нея се срещна и екип на БНТ. Ако сте пропуснали шоуто в София, имате още една възможност да видите Жоана Амендоейра в България на 7 декември във Варна, където тя ще изнесе следващия си концерт. Вижте какъв музикален поздрав за българските си фенове направи тя пред Айше Сали.!

Айше Сали
от Айше Сали
09:08, 06.12.2018
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Песните ѝ носят спокойствие и надежда, а усмивката - слънце и топлина в студения ден. Фадото на Жоана Амендоейра следва традицията на португалската музика, но в същото време стилът на младата изпълнителка я нарежда сред новаторите.

Жоана Амендоейра: Преди всичко искам да покажа моята личност и душевност и моя собствен репертоар. Искам да остана в историята на фадото, хората да си спомнят за моите изпълнения и песни, за емоцията, което аз влагам в тях. Тази музика има своята традиция и история, но е много важно към фадото, което познаваме, всеки артист да прибави и своето фадо - чрез изпълненията и композиторите, които пишат нова музика. Само така можем да го запазим живо. Хубавото е, че много изпълнители от младото поколение правят точно това.

Лисабон и атмосферата на старите квартали са сред любимите й теми. А когато се заслушаме, в музиката на Жоана ще усетим аромата на жасмин, ще си кажем, че е време за промяна или като ще открием, че сърцето има много врати и прозорци и ако ги отворим, ще можем да обичаме.

Жоана Амендоейра: Силата на любовта променя посоката на нашия живот. Смятам, че песните трябва да създават усещане за светлина. В този смисъл предпочитам да пея повече за красивата, а не за тъжната любов и предателствата. Но в крайна сметка във фадото има всичко, защото е отражение на нашия живот. Фадото е живот, а животът не е само тъга или щастие. Музиката може да ни пренесе в различен свят и да ни срещне с много различни култури. Да мечтаем или да си спомняме за това, което сме преживели, докато слушаме някоя песен. Музиката носи силата, която идва от сърцата и душите ни. Без нея животът ни щеше да бъде много по-тъжен.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последната среща с Боян Петров - разказ на алпиниста Себастиано Валентини
Последната среща с Боян Петров - разказ на алпиниста Себастиано Валентини
Енергийни експерти за рязкото покачване на цената на електроенергията за бизнеса
Енергийни експерти за рязкото покачване на цената на електроенергията за бизнеса