НОВИНИ

Синдикатите отхвърлиха идеята детски-срещу ходене на училище

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по внесените от ГЕРБ промени в Закона за социално подпомагане, предвиждащи при 5 неизвинени отсъствия от училище да се спират семейните помощи. Целта е да бъдат върнати в училище или в предучилищните групи близо 30 000 деца. Синдикатите се обявиха против, а работодателите и държавата подкрепиха предложенията.

Николай Минков
от Николай Минков
18:02, 12.04.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света

От общо 206 хиляди непосещаващи училище деца, през последните 2 години в клас са върнати 40 хиляди.

Според статистиката на просветното министерство - 87 000 деца са трайно в чужбина. Други 19 не са пускани от родителите да посещават училище, а 10 000 деца са т. нар. номади, т. е. пътуват със своите родители, когато те извършват сезонна работа.

В предложените от ГЕРБ промени се предлага спиране на семейните помощи, ако детето в предучилищна възраст не посещава детската градина три дни ,или ако ученик отсъства без причини от клас пет учебни часа. Синдикатите се обявиха против.

Ваня Григорова, КТ" Подкрепа": Пет неизвинени отсъствия много лесно се натрупват дори от закъснения. Закъснението е половин неизвинено отсъствие. А ако детето самоволно напусне училището само един ден, цялото семейство остава без всякакво подпомагане.

Работодателите подкрепиха предложените промени и поискаха още по-рестриктивни мерки срещу родителите, които не пускат децата си на училище.

Гергана Андреева, Асоциация на индустриалния капитал в България: Ние трябва да мислим в посока на това да се даде възможност на тези здрави, прави хора, които получават социални помощи, да се влеят в земеделска и селскостопанска работа по време на кампаниите.

От просветното министерство обясниха, че помощите няма да бъдат спирани, а пренасочвани.

Деница Сачева, зам.-министър на образованието: Помощите няма да бъдат спирани. Те ще бъдат насочвани отново към конкретното дете, но вече ще се получават през училището. Така, че когато детето започне да ходи на училище, то ще може да получава средствата под формата на дрехи, на учебни пособия, на храна на обувки.

Предстои правилата за разпределението на върнатите в училищата средства да бъдат конкретизирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предстои трети ден на протести в Габрово след сблъсъци и подпалени къщи снощи
Предстои трети ден на протести в Габрово след сблъсъци и подпалени къщи снощи
Британският финансов министър: Обсъждането на втори референдум е много вероятно
Британският финансов министър: Обсъждането на втори референдум е много вероятно