НОВИНИ

Ще стане ли Бенямин Нетаняху премиер за пети път?

Бенямин Нетаняху е на път да стане министър-председател на Израел за пети път. Неокончателните данни от изборите показват, че неговата партия Ликуд и алиансът "Синьо и бяло" на Бени Ганц, са с изравнен брой мандати. Израелският президент обяви, че другата седмица започва консултации за съставяне на правителство. Американският президент Тръмп поздрави Нетаняху и нарече победата му добър знак за постигане на мир в Близкия изток.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:24, 10.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

35 мандата - по толкова имат дясната Ликуд и центристката Синьо и Бяло. Неокончателните данни обаче показват, че заедно с естествените си съюзници - националистите и религиозните формации, партията на Бенямин Нетаняху ще събере 65 депутати, което е достатъчно за мнозинство в 120 местния Кнесет.

Това означава пети премиерски мандат за Нетаняху, който ще го превърне в най-дълго управлявалия министър-председател на Израел. Той не скри радостта си и обеща да бъде премиер на всички израелски граждани.

Бенямин Нетаняху, лидер на партия Ликуд: Трогнат съм, че хората ми гласуваха доверие отново, за пети път, огромно доверие.

Основният му опонент - пенсионираният генерал Бени Ганц, благодари на привържениците си.

Бени Ганц, лидер на алианса Синьо и бяло: Повтарям и подчертавам - това е историческо постижение. Предстои ни много работа. Нищо не е свършило, продължаваме да действаме.

Израелците приеха победата на Ликуд със смесени чувства, мнозина обясниха, че са очаквали промяна. Забележителното е, че нито една партия не е печелила мнозинство в Кнесета - Израел винаги се е управлявал от коалиции. Нетаняху успя да си осигури победата въпреки обвиненията в корупция, които отрича. А резултатът от вота няма да промени ситуацията в Палестинската автономия, коментират анализатори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп не е чел доклада на Мълър
Тръмп не е чел доклада на Мълър
Обвиниха в престъпление по служба кмета на Чупрене
Обвиниха в престъпление по служба кмета на Чупрене