НОВИНИ

Лидерите на страните в ЕС решават колко дълга да е отсрочката за Брекзит

Извънредна среща на върха за Брекзит започва след час в Брюксел. Държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС, сред които и премиерът Бойко Борисов, трябва да решат колко дълга да бъде отсрочката на оттеглянето на Великобритания. Британският премиер Тереза Мей поиска тя да бъде до 30 юни. Повече от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:01, 10.04.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Почти сигурно е, че европейските лидери ще дадат желаната отсрочка. Въпросът е колко дълга ще е тя. Самата Тереза Мей иска отсрочка. Това, което Европа предава, е по-дълга и гъвкава отсрочка, за да може в този период Лондон да се подготви - дали ще е до края на тази година, дали ще е 1 година, както предложи Доналд Туск, или ще бъде до края на 2020 година.

Българският премиер Бойко Борисов каза, че България подкрепяме идеята Лондон да получи дълга отсрочка от година и половина, за да има достатъчно време да подготви Брекзит.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Аз съм да се удължи срока. Но трябва да имаме всички тези гаранции, иначе може да стане голям хаос. Така че това ще дискутираме. След като явно не сме готови за Брекзит, и британците, и ние, най-добре да се даде най-дълъг срок - година, година и половина и през това време да се работи. Защото просто в петък ще настане шок и ужас, ако не се удължи.
Тереза Мей - министър-председател на Великобритания: Целта на тази среща е да се стигне до споразумение за отсрочка, която ще ни даде възможността да напуснем Европейския съюз със сделка.
Еманюел Макрон - президент на Франция: С нетърпение очаквам разговор с Тереза Мей, но според мен нищо не трябва да се приема за даденост, най-вече дългата отсрочка.
Ангела Меркел - канцлер на Германия: За мен е много важно, че Великобритания се подготвя за евроизборите. Това защитава правилното функциониране на Европейските институции.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството одобри допълнителни 50 млн. лв. за болниците
Правителството одобри допълнителни 50 млн. лв. за болниците
Тръмп не е чел доклада на Мълър
Тръмп не е чел доклада на Мълър