НОВИНИ

​Световно признание за българското вино

Световно признание за българското вино. България е между десетте най-добри винени дестинации за 2017 г. според престижната класация на американското списание "Уайн Ентусиаст". Годишно у нас се произвеждат 150 милиона литра вино.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:24, 11.01.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Казват, че „Виното е като бутилирана поезия''. Рими от пивкост, стихове от аромати, куплети от свежест - това съчетание на родните вина очевидно затвърждава позициите на България на световната винена карта. Според експерти винения туризъм има огромен потенциал, а неговото развитие може да издърпа напред целия бранш.

Радослав Радев - председател на Националната лозаро-винарска камара: Винения туризъм е особен тип туризъм. Той не е масов. Той е за категория туристи с доста добри финансови възможности, интелигентни, просветени, любопитни, които идвайки на определено винено място, за да дегустират вино, те не спират само до там. Те искат да се запознаят с местната култура и с кухнята, и с традициите, и с историческите забележителности.

Престижната класация ни нарежда до утвърдените призводители като Италия, Испания, Франция.

Радослав Радев - председател на Националната лозаро-винарска камара: Конкуренцията на пазара на вино е толкова голяма, че на ниво цени или големи количества България никога няма да бъде водеща, тъй като и територията на страната, и територията на лозовите насаждения, и климатичните особености не предполагат тя да има водещо място. Много важно обаче за такива страни, които са с утвърдена винена култура е те да успеят да намерят своята ниша. А нашата ниша е запазване на традиционните пазари, на които присъстваме от близо половин век вече, намиране на нови пазари и установяване на добър пазарен дял там.

Страната ни има утвърдени позиции при износа за Полша, Чехия, Словакия, Германия, Белгия, Холандия. Но вече стъпва и на пазарите на САЩ, Китай, Япония. Доказателството - винарска изба в благоевградското село Логодаж е първата в Югозападна България, която ще изнася вино за Япония.

Елена Гущерова - експорт-мениджър: Вината, които те ще вземат - това са ,,Шардоне,, от белите, ,,Каберне,, от червените. Те ще бъдат предлагани за хотели и ресторанти. Хората, които са в чужбина харесват сортовете, които са типични за нашия регион.

Няма категория, в която нашите вина да не са взели награда миналата година в рамките на най-големия конкурс в света за дегустация на вина. Признание за България е домакинството в края на май на Световния конгрес по лозарство и винарство, който е един от най-значимите форуми в сектора.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непочистени улици и тротоари в Русе
Непочистени улици и тротоари в Русе
​Има ли криза с лечението на болни от хепатит С?
​Има ли криза с лечението на болни от хепатит С?