НОВИНИ

Ген. Мутафчийски: Всички методи за лечение на коронавирус са с променлив успех

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 19.09.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Все още не е открита ваксина срещу коронавируса, която да е безопасна и да дава сигурност. Това коментира генерал Венцислав Мутафчийски и допълни, че всички методи за лечение към момента са с променлив успех. Днес той беше удостоен със званието "Доктор Хонорис кауза" на Висшето военно-морско училище във Варна.

Всички ваксини в борбата срещу коронавируса за момента са експериментални. Докато не бъде открита сигурна ваксина, трябва да правим това, което световната научна общност съветва, категоричен е ген. Мутафчийски.

Какво да направим - да спазваме дистанция, и да си носим маски. Защо маски? Защото маската намалява вирусния товар. Дори и да не предпазва, 100% намалява вирусния товар.

Според ген. Мутафчийски, методите на лечение на COVID-19 също не са достатъчно сигурни и са до момента са с променлив успех.

Всички до сега белязани и препоръчани лечения, вкл., знаете как премина хидроксиклорохин, въпреки че се използва в много държави по света. Ремдесивир, плазма, която за първи път се приложи във ВМА, и продължаваме да я прилагаме.

Ген. Мутафчийски беше удостоен със званието "Доктор Хонорис кауза" на ВВМУ "Никола Вапцаров" във Варна. По време на церемонията заяви, че за него е висока чест да получи това звание, а специалността "военен лекар" вече се утвърждава и има перспективно бъдеще.

Преживяхме над десет години демиталиризация на военното здравеопазване. Сега е време да си върнем позициите. Да видим достойни офицери.

Най-високото почетно звание на ВВМУ, връчено на ген. Мутафчийски, е за реализацията на нови образователни проекти и съвместна програма на обучение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
14 години след трагедията на "Алабин": Какво е състоянието на старите сгради в центъра на София
14 години след трагедията на "Алабин": Какво е състоянието на старите сгради в центъра на София
73-та вечер на протести в София
73-та вечер на протести в София