НОВИНИ

Англичанинът, който промени облика на испанския футбол

Атлетик Билбао
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 25.06.2022
Чете се за: 05:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Вече са изминали 100 години откакто той стъпи в Испания, но ако споменете името на Фред Пентланд на феновете на Атлетик Билбао, те ще си спомнят за англичанина с пура и бомбе. "BBC" разказва историята за човека, променил испанския футбол.

"Бомбето" не е първият англичанин, който води "баските", но оставя следа в историята им. Той дори може да твърди, че е оставил следа в испанския футбол.

В първия си престой в клуба треньорът печели Купата на Испания през 1923 г. При завръщането си той печели надпреварата четири пъти подред от 1930 до 1933 г. Той изгражда отбор, който печели две титли и нанася най-тежката загуба в историята на Барселона - 1:12.

Отборът му е пионер в атакуващия футбол, съчетан с владеене на топката. По-късно стилът ще завладее и останалите испански отбори. Този метод на игра съществува и до днес.

"Фред Пентланд е един от хората, устоял тестът на времето", коментира директорът на музея на Атлетик Билбао Асиер Арате.

Роден в Уувърхемптън, англичанинът става национал след отлични изяви с Блекбърн Роувърс и Мидълсбро, преди да поеме олимпийския отбор на Германия през 1914 г. По-време на Първата световна война той организира мачове между затворници. По-късно той води Страсбург и Франция на Олимпийските игри през 1920 г. Първият му досег до испанския футбол е в Рейсинг Сантандер, преди да премине в Атлетик Билбао през 1922 г.

"Атлетик е аматьорски клуб, който желае да инвестира в сериозен треньор. Той прави промени в дисциплината на тима, за да създаде професионална обстановка. Той е бил интересна личност, изпълнен с оптимизъм и интелект. След няколко месеца започва да пише в спортните списания, как отборите да играят футбол", разказва Асиер Арате.

Историята разказва, че на първата тренировка той учил футболистите да връзват връзките на обувките си. Той насърчава възпитаниците си да се разграничат от директния офанзивен подход на игра, характерен за времето, а вместо това да заложат на владението на топката, прийом, характерен за играта на Хосеп Гуардиола днес.

"Типичната формация е 2-3-5 с петима нападатели. Вместо това Фред Пентланд поставя повече футболисти в полузащитата, като залага на играта с подавания, подобна на тики-така играта на Барса от преди 10-20 години", споделя президентът на лондонския фенклуб на Атлетико Мадрид Гайзка Аткса.

През 1925 г. той напуска клуба и води Алтетико Мадрид два пъти, като временно напуска "дюшекчиите", за да ръководи Октавио. Треньорът е част от националния отбор на Испания. Именно "Ла фурия" е първият отбор, извън Британските острови, който побеждава Англия с 4:3 през 1929 г.

Той се завръща в Атлетик Билбао за втори път, където се радва на най-силния си период в клуба. Успехите му костват много бомбета, защото играчите скачали върху шапките му след всяка победа.

През 1933 г. той напуска клуба, който печели две титли през 1934 и 1936 г.

"Фред Пентланд е типичният англичанин с пура, чадър и бомбе. Всички разказват за отзивчивият му дух, защото той поздравявал и заговарял хора по улиците. Той има статут на легенда", допълва Гайзка Аткса. Членове на семейство Пентланд членуват във лондонския фенклуб на тима.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев за свалянето на ветото за РСМ: Вчера народните представители гласуваха празен чек
Президентът Радев за свалянето на ветото за РСМ: Вчера народните представители гласуваха празен чек
Открит летателен ден в авиобаза "Граф Игнатиево"
Открит летателен ден в авиобаза "Граф Игнатиево"