НОВИНИ

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за Белия дом

81-годишният американски президент ще доизкара мандата си, подкрепя Камала Харис

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:55, 21.07.2024 (обновена)
6196
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън съобщи, че се оттегля от надпреварата за Белия дом и няма да се бори за втори мандат.

В профила си в социалната мрежа "Екс" той написа, че е в интерес на страната и на неговата партия да се оттегли.

В емоционално послание, Байдън изтъква, че в рамките на изминалите три години и половина е свършил немалко работа и днес Съединените щати имат много по-силна икономика, отколкото в началото на мандата му.

"За мен беше най-великата чест в живота ми да ви служа като президент. И докато смятах да се боря за преизбиране, реших, че е от най-голяма полза за моята партия и моята страна да се оттегля и да се фокусирам върху задълженията ми като президент до края на мандата ми", пише още Байдън и допълва, че макар да е планирал да се кандидатира за втори президентски мандат, е стигнал до извода, че е най-добре да се посвети на това да изпълни пълноценно остатъка от настоящия си.

Очаква се Джо Байдън да направи обръщение към нацията.

На финала да посланието си президентът благодари на Камала Харис и на гражданите на Съединените щати за доверието, което са му гласували.

Байдън завършва с думите: "Вярвам в това, в което винаги съм вярвам - няма нищо, което Америка да не може да постигне тогава, когато го правим заедно. Трябва само да не забравяме, че сме Съединените американски щати."

До оттеглянето на демократа от кампанията се стигна, след като масово членове на неговата партия призоваха той да се откаже. Причината - слабото му представяне по време на дебата срещу Доналд Тръмп в ефира на Си Ен Ен и последвалият дни по-късно гаф по време на срещата на върха на НАТО, на която нарече украинския президент Володимир Зеленски "президента Путин".

Половин час след като съобщи, че се отказва от надпреварата за Белия дом, американският президент Джо Байдън написа, че подкрепя сегашния си вицепрезидент Камала Харис да бъде номинирана за кандидат-президент от Демократическата партия.

От своя страна Доналд Тръмп реагира като каза, че ще му е по-лесно да победи Харис отколкото Байдън. По-рано Тръмп коментира на митивг.

"Нямат никаква представа кой е техният кандидат. И ние не знаем кой е, а това е проблем. Но ще разберем. Дано да си решат проблемите", заяви Доналд Тръмп, кандидат-президент на Републиканската партия.

Ключовото решение на Бадън идва след вълна от призиви на конгресмени демократи. Над 30 от тях поискаха държавният глава да се оттегли от надпреварата, в това число и влиятелната бивша председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

До последно 81-годишният американски президент твърдеше , че остава в кампанията. Направи го след твърдения от обкръжението му, че ще направи очакваното изявление през почивните дни. Байдън е изолиран в дома си в щата Делауеър заради ковид. Състоянието му се подобрява, заяви лекарят на Белия дом.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тадей Погачар спечели Обиколката на Франция
Тадей Погачар спечели Обиколката на Франция
Спортни новини 21.07.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 21.07.2024 г., 20:50 ч.