НОВИНИ

България е на 11-о място по медали преди последния ден на европейското първенство по борба в Букурещ

българия медали последния ден европейското първенство румъния
bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 18.02.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

България заема 11-о място в класирането по медали на европейското първенство по борба в Букурещ след края на петия ден на шампионата. Родните национали са с едно сребро и седем бронза, а Турция оглавява подреждането с пет златни медала, пет сребърни и три бронзови. Втори е Азербайджан с идентичен брой титли, но с две втори места по-малко.

В събота българските борци спечелиха бронзов медал чрез Рамазан Рамазанов на 70 кг свободен стил и вече имат осем отличия от шампионата.

Днес Георги Вангелов ще се бори за третото място на 61 кг свободен стил, а Ален Хубулов е на репешаж на 125 кг.

  • Битките за отличията ще бъдат излъчени пряко от 17:00 ч. по БНТ 2 и на сайта ни!

Азербайджан получи възможност да излезе начело на класирането по медали, класирайки един борец на финал. Това бе европейският шампион от Будапеща 2022 Магомедхан Магомедов, който обаче тази година не сполучи. Той загуби седем точки рано в схватката и до края върна само една за крайното 7:1 в полза на Гиви Мачарашвили. С това 26-годишният грузинец спечели първата си титла от големи първенства, след като до момента бе получавал два бронза на световни финали.

Армения спечели най-много титли в събота - две в по-леките категории. Денят започна с финалите на 57 кг, където вече четирикратният европейски шампион Арсен Харутунян се наложи с техническо превъзходство срещу турчина Мухамет Каравуш. Схватката продължи само 54 секунди и така 24-годишният Харутунян затвърди доминацията си в категорията.

Албанецът от руски произход Ислам Дудаев спечели първата голяма титла в кариерата си с победа с 6:5 срещу борещия се с неутрален статут Хаджимурад Рашидов на 65 кг, след което дойде и втората титла за арменците. Тя бе спечелена от бронзовия медалист от изминалото световно първенство Арман Андреасян, който победи със 7:3 Акаки Кемертелидзе. По-рано в турнира грузинецът отстрани българския национал Рамазан Рамазанов, който пък взе бронзов медал.

Световният шампион на 79 кг Ахмед Усманов пък взе първа европейска титла в кариерата си, след като надви Махамедхабиб Хаджимахамедов с 9:6 на финала. Двамата се състезават с неутрален статут, но шампионът е руснак, а сребърният медалист – беларусин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Граматиков с две победи и загуба на силния турнир по джудо в Баку
Георги Граматиков с две победи и загуба на силния турнир по джудо в Баку
Яник Синер - Алекс Де Минор е финалът на турнира по тенис в Ротердам
Яник Синер - Алекс Де Минор е финалът на турнира по тенис в Ротердам