НОВИНИ

България загуби от световния шампион Сърбия във волейболната Лига на нациите

Волейболистките ни претърпяха поражение от Сърбия с 1:3.

българия загуби световния шампион сърбия волейболната лига нациите
Снимка: volleyballworld.com
bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 02.06.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България по волейбол за жени загуби от световния шампион Сърбия с 1:3 (25:18, 21:25, 17:25, 16:25) в седмия си мач от турнира Лига на нациите, който се игра в Арлингтън (САЩ).

Националките имат само една победа до момента в надпреварата.

Ден след достойното представяне срещу олимпийския шампион от Токио 2020 САЩ селекционерът Лоренцо Мичели направи две промени в стартовия състав. На диагонала заложи на Мерелин Николова, която подобно на мача срещу Република Корея, се включи много силно и беше най-резултатна за тима ни. На поста либеро започна Жана Тодорова.

Тимът започна срещата много добре и след силни изяви на Мерелин Николова и Мария Йорданова направи серия от 7 поредни точки, за да поведе с 11:4. Световният шампион опита да се върне, но българките продължиха да играят с настроение и самочувствие, а две поредни успешни блокади направиха разликата 19:14. Мичели акцентира върху играта в защита, а националките изпълниха перфектно указанията на треньора, за да се стигне до шест геймбола за България. Още при първата възможност Съйкова затвори гейма при 25:18.

Втората част предложи много обрати, равностойна и оспорвана игра. Двата тима постоянно си разменяха водачеството, но в края Сърбия записа шест поредни точки, най-вече дело на Александра Ужелац и Хана Куртагич, и стигна до геймбол при 24:20. Николова намали след удар по правата, Мичели пусна в игра Ива Дудова и Микаела Стоянова за по-висока блокада на България, но Ужелаец затвори частта при 25:21 и изравни геймовете на 1:1.

В следващите две части световните шампионки от Сърбия доминираха и след 25:17 и 25:16 нямаха проблем да затворят мача.

Българските волейболистки записаха 8 блокади и 6 аса в мача, и допуснаха по-малко грешки от съперника (17 срещу 23). Най-резултатна за България и в срещата беше Мерелин Николова с 21 точки. Мария Йорданова добави 13 точки.

“Много е трудно. но, ние трябва да можем да държим новото на емоции. Започнахме много добре. Продължихме, но в третия гейм емоциите взеха връх. Не направихме още няколко крачки в правилната посока. Бавно, но ще израстваме. Можем да подобрим някои малки грешки, които допуснахме. Понякога ни липсваше нещо малко. Не спирайте да ни подкрепяте, не спирайте да ни вярвайте”, заяви разпределителнаката на националките Петя Баракова след мача.

В последния двубоя в Арлингтън България излиза срещу Германия в понеделник от 02:30 часа българско време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте полуфиналите на Евро 2024 за юноши до 17 години НА ЖИВО по БНТ 3
Гледайте полуфиналите на Евро 2024 за юноши до 17 години НА ЖИВО по БНТ 3
България почита подвига на Христо Ботев и неговата чета
България почита подвига на Христо Ботев и неговата чета