НОВИНИ

"Българската Коледа" помага на Виктор от Варна да порасне

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 24.12.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Общество
Слушай новината

Виктор Драганов от Варна е едно от децата на инициативата "Българската Коледа". Той е с диагноза синдром на Силвър – Ръсел, генетично заболяване, което спира растежа му. Благодарение на благотворителната инициатива обаче Виктор получава необходимото лечение, почти е настигнал връстниците си на ръст и е едно щастливо дете.

Виктор е на 4 години и половина. Енергичен, палав и усмихнат, като повечето деца на неговата възраст. След раждането му обаче родителите забелязват, че той се различава от останалите деца.

Виктор се роди с цезарово сечение. Трудна бременност беше, бяха три плодчета и той си остана. Не се развиваше добре. Изоставаше с ръста още в коремчето и затова трябваше да го извадим по-рано – в 38-ата седмица. След което той продължи да си расте с доста бавни темпове, разказва майката Венета Михайлова.

Именно затова родителите на Виктор се обръщат към специалисти, които установяват, че той е с вроденото заболяване синдром на Силвър – Ръсел, което забавя физическото му развитие.

Лечението е скъпо и непосилно за семейството, но с помощта на "Българската Коледа" вече трета година Виктор получава така необходимия му растежен хормон, който му се инжектира всеки ден.

Момченцето вече е пораснало с 33 сантиметра. Ходи на детска градина, където има много приятели. Има си и любимо занимание - да играе и да рисува.

Благодарение на "Българската Коледа", на хората, които вярват в доброто, които всяка година дори пращат един есемес, ние успяваме да му набавим необходимите инжекции. Едно голямо благодаря да кажа, ще е малко, казва майката на детето.

За децата, които се нуждаят от лечение, инициативата "Българската Коледа" е лъч надежда, казва майката на Виктор и благодари на всички дарители.

Репортер: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как празнуваме Коледа - от древните традиции до съвремието
Как празнуваме Коледа - от древните традиции до съвремието
Христо Стоичков честити Коледа в компанията на внучка си
Христо Стоичков честити Коледа в компанията на внучка си