НОВИНИ

Българските борци откриват новия сезон с Държавното първенство в Стара Загора този уикенд

Шампионатът ще се проведе в края на настоящата седмица в зала "ДЗУ" в Стара Загора (5-7 януари)

българските борци откриват новия сезон държавното първенство стара загора уикенд
Снимка: БФ Борба
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Борба
15:51, 02.01.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските национали по борба ще открият новия сезон в края на настоящата седмица с държавния шампионат, който ще се проведе в зала "ДЗУ" в Стара Загора от петък до неделя (5-7 януари).

След близо 40-годишна пауза градът отново ще посрещне подобно първенство при мъжете, докато за пръв път под Аязмото ще се съревновават и най-добрите родни състезателки при дамите.

На тепиха ще излязат повечето от най-добрите ни борци, тъй като резултатите от първенството са един от критериите за претендиране за титулярно място в националния отбор за предстоящите олимпийски квалификации.

Държавното първенство обаче със сигурност пропускат натурализираният украинец Семен Новиков, който още се възстановява от травма, както и Тайбе Юсеин, която претърпя операция.

Самият Новиков вече си осигури квота за Париж 2024, докато Тайбе Юсеин ще претендира за титулярно място в категория до 62 кг срещу Биляна Дудова. За да бъдат двете равнопоставени, Тайбе трябва да запише по-добро класиране от Биляна на турнира „Дан Колов“, за да се стигне до преборвания, на които Юсеин се нуждае от две победи, а Биляна от една. Решението е на управителния съвет на федерацията.

На тепиха в Стара Загора ще излезе европейската шампионка Миглена Селишка, която миналия април получи травма в рамото, а след това претърпя операция.

Мими Христова, също европейска шампионка и трета в света, пък качва категорията и ще се бори в олимпийската дп 68 кг, в която Юлияна Янева стана №1 в Европа през 2023-а. В момента Мими е и втора в световната ранглиста в по-долната категория до 65 кг.

В първия ден на шампионата в Стара Загора ще бъдат схватките в свободния стил (5 януари), във втория са жените (6 януари), а в третия – класиците (7 януари), като двубоите започват с елиминации и завършват с финалите на същия ден.

Освен държавното първенство сред критериите за определяне на титулярите в националния отбор са и рейтинговият турнир в Загреб (10-14 януари), европейското в Букурещ (12-18 февруари), както и турнирът „Дан Колов – Никола Петров“ в София (7-10 март).

Първата квалификация за Игрите в Париж 2024 е европейска и ще се проведе в Баку (4-7 април), а от нея единствено финалистите ще заслужат квоти за френската столица. През май пък Истанбул ще приеме световна квалификация (9-12 май), на която трима души във всяка олимпийска категория ще получат визи за Игрите, а освен това ще се провежда и допълнително преборване между двамата бронзови медалисти, за да бъде определен още един състезател, който ще участва на най-големия спортен форум.

Ето я и програмата за Държавното първенство по борба в Стара Загора:

4 януари (четвъртък)
17.00 часа Техническа конференция и жребий, свободен стил (в двора на 9-о основно училище, ул. "Българско опълчение" №80).

5 януари (петък)
8.00 часа - Мерене свободен стил
10.00 часа - Елиминации, репешажи, финални срещи и награждаване свободен стил
17.00 часа - Техническа конференция и жребий - жени

6 януари (събота)
8.00 часа - Мерене жени
10.00 часа - Елиминации, репешажи, финални срещи и награждаване жени
14.00 часа - Общо събрание (единствена точка, приемане на оценката за дейността на клубовете за 2023 г.)
17.00 часа - Техническа конференция и жребий - класически стил

7 януари (неделя)
8.00 часа - Мерене класически стил
10.00 часа - Елиминации, репешажи, финални срещи и награждаване класически стил

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внасят обвинителния акт срещу шофьора, убил двама младежи на бул. "Сливница"
Внасят обвинителния акт срещу шофьора, убил двама младежи на бул. "Сливница"
Руско село погрешка е бомбардирано от руските ВВС, призна Москва
Руско село погрешка е бомбардирано от руските ВВС, призна Москва