НОВИНИ

Българските борци в свободния стил останаха извън полуфиналите във втория ден на световното

Георги Вангелов, Али-Паша Умарпашаев, Михаил Георгиев и Ахмед Магамаев все пак запазват шансовете си за участие в репешажите, които в случая на Вангелов и Умарпашаев дават билет и към участие на ЛОИ Париж 2024.

българските борци свободния стил останаха извън полуфиналите втория ден световното
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:21, 17.09.2023
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските национали по борба свободен стил Георги Вангелов, Али-Паша Умарпашаев, Михаил Георгиев и Ахмед Магамаев не успяха да стигнат до полуфиналните схватки във втория ден на световното първенство по борба в сръбската столица Белград.

Четиримата все още имат шансове за медали, а Вангелов и Умарпашаев и за олимпийски квоти в категориите до 57 кг и до 74кг.

Георги Вангелов срещна особено голямо предизвикателство на старта в лицето на олимпийския вицешампион от Рио и действащ световен първенец в горната категория до 61 кг Рей Хигучи. Японецът направи рано захват през глезените на Вангелов и след поредица от превъртания го победи с техническо превъзходство - 10:0 точки.

Умарпашаев също имаше титулуван съперник на 74 кг – шампионът на Азия и двукратен бронзов медалист от световни първенства Юнес Емами. Иранецът диктуваше схватката и записа пет точки в първата част, след което увеличи преднината си с още една във втората и в крайна сметка спечели с 6:0.

Надеждите за Вангелов и Умарпашаев са, че техните противници ще успеят да стигнат до битки за златните медали, защото така биха изтеглили нашите момчета в репешажите, които освен бронзови отличия отварят вратите и към квота за ЛОИ Париж 2024.

При 79-килограмовите Михаил Георгиев започна срещу Шухрат Бозоров от Таджикистан. Българският национал изостана с шест точки през първата част, но доминираше във втората. Той повали съперника си на тепиха близо 2 минути преди края и спечели четири точки. Георгиев не спря движението и крайна сметка тушира Бозоров за победа в квалификацията. На 1/16-финалите обаче нашето момче се изправи срещу Болат Сакаев и отстъпи с 0:7, което също го оставя в позиция за репешажи.

Ахмед Магамаев пък загуби първата точка на старта на 92 кг срещу вицешампиона от панамериканския регион Артуро Силот, но си я върна с пасивност на кубинеца през втората част. Скоро след това натурализираният борец получи контузия в левия крак и Силот опита атака през краката, която обаче не мина. Магамаев го улови, направи четири точки и спечели с 5:2. Контузията обаче не позволи на Магамаев да продължи борбата и той се оттегли от следващата си схватка с шампиона от последните две европейски първенства Фейзулах Актюрк, като тепърва предстои да стане ясно дали утре ще може да се включи в репешажите, ако, разбира се, бъде изтеглен дотам.

Единственият ни представител в репешажите във втория ден на първенството в Белград Стилиян Илиев пък загуби схватката си при 61-килограмовите с 0:10 точки от казахстанеца Осимжан Дастанбек и така се прости с шансовете си за медал от шампионата в Белград.

Тази вечер от 19:00 часа НА ЖИВО по БНТ 3 не пропускайте първата финална сесия от световното първенство по борба в Белград! Нашето внимание, разбира се, ще бъде насочено към битката на Рамазан Рамазанов срещу киргизстанеца Ерназар Акматалиев за бронза в категория до 70 кг.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плодовете и зеленчуците поскъпват на борсите у нас през седмицата
Плодовете и зеленчуците поскъпват на борсите у нас през седмицата
В Полша влезе в сила забраната за влизане на руски леки автомобили
В Полша влезе в сила забраната за влизане на руски леки автомобили